HaberlerSamsun HaberleriTüketicinin baş belası: GDO

Tüketicinin baş belası: GDO - Samsun Haberleri

TÜKODER Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı, 'GDO'lu gıdalar, tüketicilerin baş belası. Bizler yerli ve ekolojik tarım istiyoruz' dedi

Tüketicinin baş belası: GDO

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı, gıda güvenliği ve GDO’lu gıdalarla ilgili açıklama yaptı. Gıda güvenliğinin üretimden başladığına dikkat çeken Başkan Yaktı, denetimlerin yetersiz olmasından dolayı hileli satışların yapıldığını kaydetti. GDO’lu gıdaların da bir başka sorun olduğunu vurgulayan Yaktı, yerli ve ekolojik tarım vurgusu yaptı.

HAMMADDE GÜVENLİ OLMALI

16 Ekim tarihinin Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını ancak tüketicinin sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşma talebinin yıl boyunca devam ettiğini kaydeden Başkan Yaktı, güvenli gıda vurgusu yaparak, “Tüketime hazır hale gelen gıdanın güvenli olması, bitkisel ve hayvansal ürünlerin ilk üretim aşamasından başlar. İşleme, ambalajlama, depolama, nakliye, pazarlama, satış ve tüketim gibi bütün aşamalarda gıda güvenliğinin sağlanması gerekir. Gıda mevzuatına uygun çalışma bilincinin yerleşmesi, farkındalığın oluşturulması, devlet tarafından etkin ve caydırıcı denetimlerin yapılması da çok önemli. Gıda üretiminde kullanılan hammadde güvenli değilse, gıdanın güvenilir olması mümkün değil” diye konuştu.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Başkan Yaktı, denetimlerin yetersizliği, cezaların caydırıcı olmaması gibi nedenlerden dolayı Türkiye’de gıda zehirlenmelerinin ve hileli gıda satışlarının devam ettiğini ifade ederek, 15 aydır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin sonuçlarının açıklanmadığını aktardı. GDO’lu gıdalara da dikkat çeken Yaktı, “Tüketicilerin diğer bir baş belası ise GDO’lu gıdalardır. Türkiye’de GDO’lu gıda maddesi satmak yasak olmasına rağmen, aldığımız birçok ürüneGDO bulaşması mümkün. Hayvan yemi olarak kullanmak üzere 36 GDO’lu soya ve mısıra ithal izni verildi. GDO’lu hayvan yemi ithali kararından vazgeçilmelidir. Çözüm geleneksel tarımı geliştirmek, yerel tohum kullanmak, meralarımızı ve tarımsal alanlarımızı kendi amacından kullanmaktan geçer. Yerli ve ekolojik tarım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL





SIRADAKİ HABER
}