Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Haber Medya Haber Müdürü Onur Nurdemir'in sunduğu Artı İfade programının konuğu CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin oldu. Samsun gündemi hakkında değerlendirmeler yapan Tekin, Gülsan Sanayi Sitesi, fındık, tütün ve şeker pancarıyla alakalı konuştu. Samsun Şeker Fabrikası hariç bütün şeker fabrikalarının çalıştığını kaydeden Tekin, bunun altında başka nedenlerin olduğunu dile getirdi.

BELEDİYE ÇÖZÜMSÜZLÜK ÜRETİYOR

Gülsan Sanayi Sitesi'yle ilgili yaşanılanlar hakkında konuşan Milletvekili Tekin, bazı çözüm önerilerinde bulundu. Tekin, 'Aslında çözüm belli ancak çözmek için niyetli olmak gerekiyor. Sanayici arkadaşlarla görüştük. Konuyla ilgili soru önergesi vermek istedim ancak bazı dernekler ve sanayiciler 'Büyükşehir Belediyesi galiba burayla ilgili bir yaklaşık gösterecek. Biraz bekleyelim' dediler. Bu dedikleri yaklaşım oluşmadı ki sorunlar arttı ve MHP'li Usta bir adım öne geçerek, önergeyi verdi. CHP olarak biz de destek verdik. Sanayici 'bu sanayi yıllarca burada kalsın, pejmürde bir şekilde burada kalalım' demiyor. 'Yerlerimizi almak istiyorsanız alın, gerçek değeri neyse bedelini verin. Ben gidiyim' diyor. Samsun'daki körü topalı herkes biliyor. İnsanların aklıyla alay eder gibi hareket edilemez. Mahkemelerin önünü kesmek, insanların gardını düşürmek için alanı komple yeşil alan yapıyorlar ve oraya da bir tane cami konduruyorlar. AK Parti, konduğu araziler için 'siz camiye karşısınız' diyor. Çobanlı tarafında sanayi arsaları var, oraya herkesin dükkanını yap, 'buradan çıkın, şehrin içerisinde kalamazsınız' deyin. Hiçbir şey denmiyor, saldım çayıra Mevla'm kayıra deniliyor ama belediyeci çözümden yana olmalı. Belediye ise çözümsüzlük üretiyor. Samsun'da işsizlik almış başını gidiyor, işsizlik tavan yapmış, sen işsizliğe çare bulmak için elini taşın altına koyacağına, taşı da sanayicinin üstüne koyuyorsun' şeklinde konuştu.

ALLAH'IN VERDİĞİ NİMETİ KULLANAMIYORUZ

Samsun'un tarım kenti olduğunu ifade eden Milletvekili Tekin, tütün, şeker pancarı ve fındıkla alakalı konuştu. Bir tütün köylüsünün çocuğu olduğunu dile getiren Tekin, Samsun Şeker Fabrikası hariç bütün şeker fabrikalarının çalıştığını kaydetti. Tekin, 'Şeker, burada üretilmiyor. O nedenle uzaktan buraya şeker getirmek lazım' deniliyor. Herhalde Samsun Şeker Fabrikası'nın bulunduğu arazi değerli, burayı hiç edecekler, vaziyet öyle görünüyor. Bafra ve Çarşamba ovaları, fabrika çalışırsa şeker pancarı üretmeyi bekliyor. Allah sana böyle bir ova nasip etmiş, bunu artıya çevirmemek bir vebal olsa gerek. Bugün tütüne kota koyuyorsun, bir sigara 13 lira, insanlar sarma tütün ya da tütüncüden tütün alıp kendi sarıyor. Devlet olarak vatandaşı bu noktaya sen getiriyorsun. Global olarak ülkenin tütün politikasına baktığımız zaman bir satıyorsun, 9 alıyorsun, dolar vererek sigara alıyorsun. Allah'ın verdiği ovalar nimetini biz kullanamıyoruz. Bunun günahını herkes çeker' diye konuştu.

FINDIĞIN 10 SENESİ VAR

Fındığın tekele teslim edildiğini belirten Tekin, Türkiye'deki fındık satıcılarının ise yok edildiğini kaydetti. Üreticinin ise zor durumunda olduğunu aktaran Milletvekili Tekin, 'Fındıkla ilgili bir şeyler yapmak istedik. Ancak köylü, muhtarlar, üretici birlikleri, ziraat odaları tehdit edildi. Bu nedenle Giresun'daki mitinge yüzde 10 oranında üretici ancak katılabildi. Fındık bitiyor, 10 sene sonra ağlayacak kimse kalamayacak. Bu fındık politikasıyla Türkiye'deki fındık yok ediliyor. Tütün yok oldu, onu başardılar. Aynı gelecek fındık için de olacak. 10 yıl sonra fındık komple dünyada tekel haline gelecek' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL