Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Haber Medya Haber Müdürü Onur Nurdemir'in sunduğu Artı İfade programının konuğu olan MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun gündemine dair açıklamalar yaptı. Milletvekili Usta, Gülsan Sanayi Sitesi için verilen önerge, Lojistik Köy ve bölge için son derece önemli olan fındıkla alakalı konuştu. Fındığın Türkiye ve bölge için altın değerinde olduğunu vurgulayan Usta, hükümetin bu konuda adımlar atması gerektiğini belirtti.

GÜLSAN'DA İYİ NİYET YOK

Gülsan Sanayi Sitesi'yle ilgili verdiği önergenin çıkış amaçlarından bahseden Usta, Gülsan Sanayi Sitesi'yle ilgili bir süredir şikayetlerin olduğunu ancak meselenin hukuk çerçevesi içerisinde çözülmesini temenni ettiklerini ifade etti. Gelinen noktada hukukun çalışmadığını görünce 'dur' demek istediğini dile getiren Milletvekili Usta, 'Vatandaşlar mahkemeye gidiyor, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alıyorlar ancak belediye durmuyor ve hukuksuz bir şekilde devam ediyor. Dolayısıyla bu sorunu Meclis'e getirdik. Bir sanayi sitesinin şehir içinde kalmasından sonra başka bir yere taşınması olabilir. Ancak burada taşınmadan ziyade ortadan kaldırma var. İşyeri sahiplerine herhangi bir alternatif sunulmuyor. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen aslında mahkemenin nihai kararını beklemesi gerekirken, belediye parça parça iş yapıyor. Oradaki 150 işyeri için imar değişikliği yapıyor ve işe başlıyor. Burada iyi niyet yok. Esnafın fikri alınmadan 'ben bilirim' şeklinde bir anlayışla bu olmaz. İstihdam, Türkiye ve Samsun için önemli. 6 bin kişi oradan ekmek yiyor. Var olan istihdamı yok etmenin anlamı yok. Meclis'te bir gündem oluşturmaya çalıştık ama AK Parti milletvekilleri 'getirilen önerge nedir' diye bakmadan siyasi bir karar verdikleri için önerge reddedildi. AK Parti Samsun milletvekilleri de sahip çıkmadı' ifadelerini kullandı.

SAMSUN SAHİPSİZ

Lojistik Köy'ün Samsun'a nasıl kazanımlar sağlayacağı yönünde de değerlendirmeler yapan Usta, 'Bir tarafı yaparken, diğer tarafı yıkmamamız lazım. Yer seçimi çok önemli. Lojistik Köy ile ilgili tartışmalar var ama bölgenin ticaretini artıracak. Deniz, hava, kara yolu ulaşım potansiyelini kullanabileceğimiz ve başka bir yere zarar vermemek kaydıyla arkasında olmamız gerekiyor. Çünkü Samsun'un ekonomik göstergeleri kötü, ya yerinde sayıyor ya aşağı iniyor. Ovalarımız var, ürün çıkıyor ama hepsini bir anda tüketme şansımız yok. Bu ürünün saklanması ve işlenmesi lazım. Samsun'da salça fabrikasına, meyve suyu fabrikasına, meyve-sebzelerin kurutulduğu tesislere ihtiyaç var. Samsun'a sahip çıkılmıyor, temel problem bu, Samsun sahipsiz' şeklinde konuştu.

HÜKÜMETİN BECERİKSİZLİĞİ

Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık ve çayın olduğunu dile getiren Usta, fındık ve çayın özel koruma altında alınması gerektiğini vurguladı. Usta, 'Fındık bir kambur değil, fındık üretim ve tüketiminin yüzde 75'i bizde. Niye fındığı fındık olarak satalım, ham maddeyi ham madde olarak satmak gelişmemiş ülkelerin özelliğidir. Ben hükümeti anlamıyorum, kanunlar çerçevesinde özel teşvikleri verin. Fındık neyde kullanılıyorsa, onların fabrikalarının yapılmasını sağlayın. Bunlar bizim yapamayacağımız, ultra teknolojik tesisler değil. Dolayısıyla fındığın katma değerini artıracak tesisler yapılması lazım. Yıllardır fındık üreten bölgelerimizde fındığın depolanması için lisanslı depoculuğu geliştiremedik. Daha yeni yeni yapıldı. Bundan dolayı paraya ihtiyacınız olmasa bile fındığı emaneten tüccara veriyorsunuz. Yüz binlerce fındık üreticisi var, örgütlü değil ama alıcı bir tane… Bu hükümetin başarısızlığı ve beceriksizliğidir. Türkiye'nin fındığını bir tane yabancı firmaya peşkeş çekiyoruz. Fındık hem bölge hem Türkiye için altındır, fındığı kambur olarak görmemek lazım' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL