Samsun'un Bafra İlçesi'nde 99 mahallede yetiştirilen 2017 yılı tütün indirme kuraları çekildi. Bafra Ziraat Odası toplantı ve seminer salonunda gerçekleştirilen kura çekiminde açılış konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, 'Tütün bir tarım ürünüdür. Tarıma verilen desteklerin tütüne de verilmesini istiyoruz. Tütünün yok olması demek kırsalda ki üreticinin yok olması demektir. Tütünün tarım havzasına alınırsa kırsal kesimden göçlerin önüne geçilmiş olur' dedi.

TÜTÜN ÇALIŞTAYI

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Genel Başkanı Şehmuz Solgun, 'Dünyanın en fazla pazarı olan Türk tütünüdür. Ülkemizin de en önemli tarım ürünlerinden sosyal kültürel bir üründür. Tütün milyonlarca insanımızın ekmeğidir. Türk tütünü tek başına içilen bir özelliğe sahip olan bir kaliteye sahiptir. Ülkemizde 60 bin ton oryantal tütün üretilirken dünyada sıralama da olan ikinci ülke 21 bin ton üretiliyor, üçüncü ülkede ise 9 bin üretiliyor. Oryantal tütün üretiminde dünya lideridir. Bu dünya lideri olduğumuz ürünümüze sahip çıkmamız lazım. 2018 yılında Bafra'da 60 ülkenin katılımı ile bir dünya tütün çalıştayı yapmak istiyoruz. Ülkemizde bu kadar kaliteli tütün varken bugün 100 bin ton tütün ithal etmişiz. Milyon dolarlar bu ülkeden gidiyor. Tütünün bir an önce tarım havzasına alınması gerekir. Yıl 1991 ithalat ettiğimiz ürün 10 bin ton, yıl 2017 ithalatımız 101 bin ton' diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK GURUR

AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı ise şunları söyledi: 'Bafra tütünü bizim çocukluğumuzda daha yaygındı. Son zamanlarda köylerden yapılan göçlerle birlikte bu üretimde bir düşüş yaşandı. Köylerden göçler sadece tütün, buğday para etmiyor diye değil. Bu beyinde biten bir olay. Bazı köylü vatandaşlarımız köyde kendi işinin patronu olacağına göç ederek şehirde işçi olmayı tercih ediyor. Belki de hesap kitap etse köyde yetiştirdiği hayvancılıkla, ekeceği ürünle şehirde çalışmış olmasından daha fazla gelir elde edeceğine inanıyorum. Bafra tütünü tek başına kalitesi ve aromasıyla çok farklı bir tütün. Bafra tütünün tescil edilmesi de Bafra için çok büyük gurur. Tütün üreticilerini dinliyoruz, biz de Ankara'da elimizden geldiği kadar partimizin yetkili organlarına bunları dile getiriyoruz. Biz çiftçimizin her zaman yanındayız. Çiftçimizin derdi bizim derdimiz. Çiftçimiz kazanacak, çiftçimiz üretecek, esnafımız üretecek, milletimiz üretecek ve hep birlikte Türkiye olarak kazanacağız. İthalata karşıyız. Eğer bir ürün Türkiye'de üretebiliyorsa her açıdan böyle diğer ekonomik olarak diğer hususlarda da eğer Türkiye'de varsa Türkiye'de yetiştirilsin. Dövizimiz burada kalsın refahımız daha fazlalaşsın. Dertlerimize çara aramaya çalışacağız.'

Konuşmaların ardından tütün kura çekimi gerçekleştirildi. Kura çekimine çevre ilçe ziraat odası başkanları, tütün alıcıları ve üreticileri katıldı.