Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, evlilik öncesi yapılan estetik operasyonların eşlerle paylaşılması gerektiğini söyledi.
Estetik operasyonların günümüzde çok yaygın bir şekilde gerek kadınlar gerekse erkekler tarafından yapıldığını belirten FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, 'Fiziksel kusurlar insanların özgüvenlerini, psikolojilerini, sosyal hayatlarını, iş hayatlarını, aile ve evlilik hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle çok sayıda kadın ya da erkek hayatın herhangi bir döneminde estetik operasyonlar geçirmektedir' dedi.
Evlilik öncesi yapılan estetik operasyonların eşlerden saklanıp, saklanmaması konusunda bilgi veren Akbaş, ' 'Evlilik öncesi geçirilmiş bazı operasyonlar eşlerden saklanmalı mıdır?' sorusu ilginç bir sorudur. Henüz evlilik öncesi genç bir kız meme ameliyatı geçirmiş, silikon ameliyatı geçirmiş veya yüzünde bazı operasyonlar geçirmiş genç bir kız evlendiği kişiye bunları anlatmalı mıdır? Ya da bir erkek evlenmeden önce saç ekimi yaptırmış, burnunu ameliyat ettirmiş ise bunu evleneceği kıza anlatmalı mıdır? Benim görüşüm, daha önce estetik operasyonu geçirmiş bir insanın bu tür operasyonları evleneceği kişi ile paylaşması çok etik olacağı, çok doğru olacağı ve güven verici anlamında değerlendirilmelidir. 'Ameliyat oldum. Bu benim bedenimi ilgilendirir. Bu eşimi ilgilendirmez' gibi düşüncelerin düşünülmemesi gerekir. Çünkü evlendikten sonra eşler hayatın her anını birlikte yaşayıp, birlikte paylaşırlar. Dolayısıyla günün birinde söylenmeyen, gizli kalan bazı gerçekler bir şekilde ortaya çıktığında eşler arasında güvensizlik oluşur. Hatta bazen boşanmalara kadar giden sıkıntılara bile yol açabilir. Örneğin Çin'de bir olay olmuştu. Bir kadın evlilik öncesinde yüzüyle ilgili birkaç ameliyatla yüzünde bayağı bir değişiklik yapıyor. Evlendikten sonra da doğum yapıyor. Annenin yüzündeki var olan değişikliklerin benzeri bebekte ortaya çıkıyor. Aile araştırma yapıyor ve annede bunların var olduğu ama estetik operasyonla bunları değiştirdiği ortaya çıkıyor. Erkek daha sonra kadını kendini aldattığı gerekçesiyle mahkemeye veriyor ve boşuyor. Dolayısıyla evlenmeden önce yaptırdığı bu estetik operasyonları eşiyle baştan konuşsaydı bu olayları belki yaşamayacaktı' diye konuştu.

'Evlilik öncesi yapılan estetik operasyonlar eşlerle paylaşılmalı'
Eşlerin evlilik öncesi yaptırdıkları estetik operasyonların eşleriyle paylaşmasının daha doğru olacağının altını çizen Akbaş, 'Mesela göğüs operasyonu geçirmiş, göğüslerine silikon taktırmış bir kadın eşine bunu söylemezse, günün birinde tesadüfen yapılan bir röntgen çekiminde bu ortaya çıkıyor. O zamanda koca ister istemez eşine karşı bir güvensizlik oluşuyor. Onun için estetik müdahale geçirmiş insanların yapmış oldukları operasyonları eşleriyle paylaşmaları gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde evliliklerinin ilerili dönemlerinde daha önce geçirmiş oldukları estetik operasyonlarla ilgili bazı tartışmalar ve olumsuzluklar yaşanabilir. Hayatın herhangi bir döneminde estetik operasyonu geçirmiş olabiliriz. Ama bunu lütfen eşinizden saklamayın. Gerçeklerin bir gün mutlaka ortaya çıkma gibi bir özelliğinin olduğunu unutmayın. Herhangi bir nedenle bu gerçek ortaya çıktığında eşinizin size karşı olan güvenin sarsılacağını ve bununda evliliğinize negatif yansıması olacağını asla unutmayın. Tam tersine hangi operasyonu geçirdiyseniz, bunu eşinize açık yüreklilikle anlatın. Bu eşinizin size olan güvenini daha da arttıracak, eşinizin size olan sevgisini ve saygısını azaltmayacak tam tersine daha da arttıracaktır' şeklinde konuştu.