Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Roda Port Limanı'ndan geçtiğimiz Cuma günü 15.30'da demir tozu yükleyip Karadeniz Ereğli Limanı'na gitmek için yola çıkan Bilal Bal'a ait olduğu öğrenilen 78,5 metre uzunluğunda 13 metre genişliğindeki kargo gemisi İstanbul Şile açıklarında battı.

EN SON SİNYAL 04:00'TE GELDİ

Gemi battıktan sonra hidrostatik fırlatma ile serbest kalarak yüzeye çıktıktan sonra uydu aracılığıyla sinyal gönderen EPIRB adlı cihazdan sinyal alındığı öğrenildi. Gelen haberlere göre Kıyı Emniyeti'ne bağlı 2 adet hızlı tahlisiye botu ile TCSG 74 adlı Sahil Güvenlik botu sabah saat 05.00'ten itibaren olay yerinde arama-kurtarma faaliyeti yürütüyor. EPIRB sinyalinin saat 04.00 civarında geldiği bildiriliyor. Geminin battığı tahmine edilen bölgede boş sandallar ve can yelekleri bulundu.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Şile açıklarında batan gemiyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Gemlik Limanı'ndan Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda 'BİLAL BALö isimli gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alınmıştır. Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınmış olup gemiye ve personele ulaşılamamıştır. Gemide Türk vatandaşı olan 10 mürettebat vardır" denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Arama kurtarma faaliyetleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ortaklığında yürütülmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından; 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 2 Sahil Güvenlik Botu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından 5 kurtarma botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı (ROV) destekli bir denizaltı kurtarma gemisi katılmıştır.

Yapılan arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur. Arama kurtarma faaliyetleri ilgili birimler arasında koordineli ve yoğun bir şekilde devam etmektedir."

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Yıldırım, "Maalesef dün gece Karadeniz'in kuzeyinde bir kosterimiz bilinmeyen bir nedenle batmıştır. 11 personeli arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşallah personele sağ salim ulaşırız. Bir kez daha bu olaydan dolayı da gemide bulunan personelin yakınlarına geçmiş olsun diyorum. Arama kurtarma çalışmaları, inşallah başarıyla tamamlanmış olur.