Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, yaptığı açıklamada, hasadına gelecek hafta başlanacak kivide kilogram fiyatını 90 gram ve üzeri için 2 lira 40 kuruş, 60 ile 90 gram arası için 1 lira 60 kuruş, 40 ile 60 gram arası için ise 50 kuruş olarak belirlediklerini söyledi.

İl dışından gelen büyük hal sorumlularının üreticilerin bahçesini gezerek anlaşmalarını yaptığını dile getiren Uzunlar, kivinin, dalındayken satılan ender ürünlerinin başında geldiğini söyledi.

Ordu kivisinin kendine has özellikleri bulunduğuna işaret eden Uzunlar, "Bu sezon Ordu kivisine çok yoğun talep var, henüz hasat başlamamasına rağmen birçok üreticimiz il dışından gelen alıcılara ürünlerini sattı. Önümüzdeki hafta hasadı yapılacak kivinin, toplandığı gün ya da ertesi gün sevkıyatı yapılacak." diye konuştu.

Ordu kivisinin genelde İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, İzmir ve Bursa'dan gelen alıcılara satıldığını anlatan Uzunlar, buralarda soğuk hava depolarına koyulan kivilerin, bir süre sonra manav ve marketler üzerinden vatandaşa ulaştığını kaydetti.

Uzunlar, bu sezon Ordu'dan yaklaşık 7 bin ton kivinin başka illere sevkıyatı olacağını ifade ederek, "Şu anda tüm üreticilerimiz, henüz daldaki ürünlerini satmanın mutluluğunu yaşıyor. Kivinin satılmama gibi bir sorunu yok. Çok şükür üreticilerimizin yüzde 90'ı ürününü sattı. Geriye kalan üreticilerimiz, kivilerini Ordu piyasasına satacak." şeklinde konuştu.

Yeni kivi bahçeleri için üreticiler teşvik edilecek

Yusuf Uzunlar, Türkiye'de kivi üretiminde ciddi açık olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu yönde belli çalışmalarımız olacak. İlk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile çalışma yaparak yeni kivi bahçelerinin teşvik edilmesi yönünde üreticilerimizle görüşülecek. Ordu'da kivi üretiminin artması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda arazisi müsait olan çiftçilerin de bizlere ulaşmalarını ve bu teşviklerden yararlanmalarını bekliyoruz."

Uzunlar, 3 Kasım'da Ordu'da kivi hasat şenliği düzenleneceğini belirterek, Gülyalı ilçesi Turnasuyu Mahallesi'nde, kivi üreticisi Sabri Engin'in bahçesindeki şenliğe tüm üreticileri davet etti.

Şenlikte "en güzel kivili pasta", "en güzel kivi bahçesi" yarışmalarının yapılacağını ifade eden Uzunlar, dereceye girenlere çeşitli ödüller verileceğini söyledi.