Zonguldak Valiliğinin öncülüğünde Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ortaokul çağı çocuklarında obeziteye yönelik başlatılan takip ve müdahale projesi devam ediyor.
Eylem Planı kapsamında 2. ölçümlerin yapılabilmesi ve erişilen mevcut sonuçlara göre yapılması gerekenlerin görüşülmesi için valilikte Vali Ahmet Çınar'ın başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen ölçümlerin sonuçları ve bu sonuçların neticesinde yapılması gerekenler görüşüldü. Tespit edilen ve risk altında olan çocuklarımıza gerekli sağlık ve pratikte uygulanması gereken önlemler masaya yatırıldı. Toplantıya Vali Ahmet Çınar'ın yanı sıra BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, BEÜ Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Proje Yürütücüsü ve BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gümüş, İl Özel İdaresi genel Sekreteri Recep Demirtaş, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Vekili Hakan Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz katıldı.
BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar toplantı ile ilgili şunları söyledi:
'Toplumun ihtiyaçlarına duyarlı bir üniversite olarak bölgemizin başlıca problemleri arasında yer alan diyabet ve obezite konusunda çalışmalar yapmaktayız. BEÜ olarak, ortaokul çağı çocuklarında obezite takip ve müdahale projesi ile sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Obezite ve diyabet, üniversitemizin öncelikli araştırma alanları arasındandır ve bilindiği üzere BEÜ Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye'de kamuya bağlı müstakil binası olan ilk araştırma merkezi konumundadır. Bu değerli merkezin bölgemize ve ülkemize kazandırılmasında değerli katkıları bulunan önceki Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer başta olmak üzere Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkesi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Proje Yürütücüsü ve BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gümüş başta olmak üzere emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. BEÜ olarak, önceki Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer'in ilimizde öncülük ettiği pek çok alanda olduğu gibi diyabet ve obezite konusunda da başlatılan çalışmaları geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.'
Zonguldak Valisi Sayın Ahmet Çınar toplantı ile ilgili yaptığı açıklamada; 'Bu çapta bir projenin ülkemizde ilk olarak Zonguldak ilimizde başlamış olmasından ve çok değerli çocuklarımızın bu sayede çağımızın hastalığı obezite bakımından korunacak ve kontrol altında tutuluyor olmasından memnuniyet duymaktayım. Bu eylem planı ile genel ve yerel sağlık otoriteleri ile yerel yöneticilerine stratejik hedefler oluşturmaya başladık. İlk sonuçları aldık ve yol haritamız belirlendi. Ancak 2. Ölçümler ile duruma daha da hâkim olacağız. Fakat şimdiden yapmamız gereken önemli işler olduğunu gördük ve kurumlarımızla işbirliği halinde yapılacakları planladık. Bu projede emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum' dedi.