HABER MEDYA'YI GEZDİ

Samsunspor Teknik Direktör Engin İpekoğlu, Haberaks TV'de yayınlanan Spor Masası programına konuk oldu. Samsunspor'la anlaştıktan sonra ilk kez bir programa katılan İpekoğlu, ilk olarak Haber Medya Grubu'nu gezdi. Haber Gazetesi Spor Müdür Vekili Selçuk Kaya, Haber Medya Grubu ofislerini deneyimli teknik adama gezdirirken, İpekoğlu'na çalışma sistemleri hakkında da bilgiler verdi. Medya konusuna da meraklı olan İpekoğlu, gazetenin nasıl çıktığından, 24 saat yayın yapan televizyon ve radyonun sistemine, Haber Hayat Dergisi'nin çalışmalarına kadar bilgiler aldı.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Ardından her salı sporseverleri ekrana kilitleyen Spor Masası'na katılan İpekoğlu, hem Selçuk Kaya, Salim Yıldız ve Tugay Başsan'ın, hem de izleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan İpekoğlu, Süper Lig'e çıkmak istediklerini hatırlattı. Türk hakemlerinden, video hakem sistemine, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'dan, Rıdvan Dilmen'le anılarına, genç oyunculardan mevcut takıma kadar birçok konuda konuşan İpekoğlu, taraftarlara da destek çağırısında bulundu. İşte İpekoğlu'nun canlı yayındaki açıklamaları:

TEKLİF GELMEMİŞTİ

"Göreve geleli kısa bir zaman oldu. Ekip olarak her teknik ekibin olduğu gibi farklı bir dokunuşumuz oldu. Biz mevcut takıma inandığımız, takımı bulunduğu durumdan daha iyi yere geleceğini gördüğümüz için teklifi kabul ettik. Göreve başladıktan sonra da yanılmadığımızı gördük. Mevcut takımda hedefe oynayacak oyuncular olduğunu gördük. Tabiki oyuncularla birlikte oyun sisteminin de doğru orantılı olması lazım. Bunun için de çalıştık. Şunu da söylemek lazım sezon başında da Samsunspor'la adım geçti, bunları bende okudum ama başkan veya yönetim benimle iletişime geçmedi. Kısmet şimdiyeymiş."

ALLAH BOZMASIN

"Rize, Elazığ ve Gaziantep maçlarında saha içerisinde ve dışında her şeyi ortaya koyduk. Allah bozmasın. Başkan, yönetim, futbol takımı, tesislerde çalışanlarla iletişim ve diyalogumuz çok iyi. Bunun en büyük nedeni de sonuçların iyi olması. Belki de aldığımız saha sonuçları uzun olabilecek alışma süresini kısalttı. Her maçın senaryosu ve oyun sistemi farklı oldu. Kendimize göre rakibe göre oynanması gereken bir oyun var. Biz de rakiplerimizi iyi analiz edip, ona göre bir sistemle oynuyoruz. Boluspor maçı da aynı olacak. İyi oyuncuları var, hem onlara önlemler alacağız hem de bir yandan oyunumuzu oynayacağız."

ADANA-SAMSUN FARKI

"2 yıl önce Adanaspor'la, Süper Lig'e çıktık. İlk maçımda mağlup oldum. Oynadığımız son 19 maçta, 16 galibiyet, 3 beraberlik aldım. Son 8 maçı kazandık. Hedef orda belki şampiyonluk değildi ama iyi bir hava yakaladık oldu. Futbolcular çok iyi performans gösterdi. Şehir, taraftar, camia kenetlendi ve lige çıktık. Samsun'da da öyle bir çıkış yapabilir miyiz, yapabiliriz. Bu bir ihtimaldir ancak özellikle aynı havayı burada da yakalamamız lazım. Şampiyonluk puanı ortalama 2 puandır. Son 4 maçta bu tutturuldu ancak bundan sonra bizim ortalama 2,3 ortalama yakalamamız lazım ki açığı kapatalım."

SAMARAS, SAMED ANGAN VE SIFAKIS

"Yabancı isimlerden Samaras, 15 ağustosta gelmiş. Bu tarih çok geç, lig başlamış neredeyse. Atletik performans olarak geride bir oyuncu. Çalışmalarımızla onu da istediğimiz düzeye çıkarmak istiyoruz. Tabiki onun da istemesi ve kendisi sahaya vermesi gerekiyor. Angan'a gelecek olursak, sezona iyi başlamış sakatlık geçirmiş, 1 aydan fazla sakat kalmış bir oyuncu. Yavaş yavaş oynamaya başladı. Samed Kılıç ise genç ve yetenekli. Zamanı geldiğinde o da formayı giyecektir, bu durum da kendisiyle alakalı. Sifakis hakikaten çok iyi bir insan. İyi de çalışıyor. Furkan'la rekabet halinde, iyi olan oynuyor."

ALTYAPI KONUSU

"Gençlik Geliştirme Sorumlusu
Besim Durmuş'la altyapı konusunda bir kaç sefer görüştüm. U-17 Milli Takımı Teknik Sorumlusu Şenol Ustaömer'le de görüştük ve şunu müjdeleyim; Enes İslam İlkin yeniden Milli takıma gidecek. Furkan Yıldırım'la ilgili de kendisiyle konuştum. Gönül ister ki altyapıdan çok fazla genç milli takımlara oyuncu gönderelim, a takımda da oynatalım. geçmişteki takımlarında A takıma çıkardığım genç oyuncular hep oldu. Burada da bunu yapmak isterim. Ancak bu tamamen genç oyuncularla alakalı. Çünkü onlar iyi olursa, ağabeyleri düzeyine gelirse gözüm kapalı oynatırım."

GENÇ OLANI OYNATIRIM

"Şöyle düşünelim aynı işi yapacak biri 17, biri 35 yaşında iki oyuncum olsa ben genç olanı oynatırım, çünkü bizim geleceğimiz o gençtir. Bir de altyapıdan oyuncu çıkarsa bu kulüpleri de maddi anlamda olumlu etkiliyor. Bu durum tabiki takımın durumuyla da alakalı. Ben Sakaryaspor'da oynarken Aykut Kocaman sonradan geldi. Bir maçta 15 dakika oynadı, 3 maç sonra 20 dakika oynadı sonra Aykut Kocaman oldu. Bizim de gençler konusunda hassas olup, yavaş yavaş takımlarımıza monte etmemiz lazım. Yoksa bir genci alıp hemen A Takımda oynatmak onu da kaybetmeye yol açabilir."

ÇOK MUTLU OLURUZ

"Samsunspor 5 yıldır Süper Lig'e çıkmaya çalışıyor. Bu bizim zamanımızda gerçekleşirse çok mutlu oluruz. Bunu elimizdeki kadroyla da yapabiliriz. Mevcut kadromuz oynadığımız maçlarda iyi performans gösterdi. Benim takımım kanatlardan ağırlıklı bir oyun oynamıyor. Rakibe göre oynuyoruz. Rakibin kanatlarında sıkıntı varsa oralardan oynuyoruz ama merkezde sıkıntı varsa oradan gitmeye çalışıyoruz. Tabiki günümüz futbolunda savunma ve hücum geçişleri çok önemli. Bu durumda da kanatların rolü çok fazla. Dinamik ve savunma görevini de iyi yapan kanat oyuncuları olması lazım. Bugün Barcelona bile takım halinde savunma yapıyorsa biz de yapacağız."

TARAFTARA MESAJI

"Beklenti şampiyonluksa biz de saha içinde her anlamda buna uygun oynamalıyız. İç saha maçlarında tribünlerin dolu olması, taraftarın yanımızda olduğunu hissetmemiz çok önemli. Oyuncuların da motivasyonu artıyor. Bir 3-5 bin kişiye oynamak var bir de 15-20 bin kişiye oynamak var. Bu da aslında yine bizle alakalı. Saha içinde alacağımız sonuçlarla taraftarı sahaya çekebiliriz. Tabiki bir kemik taraftar grubu var ama daha fazla olması da bizim alacağımız sonuçlara bağlı. Taraftar ne diyor 'forma terlesin', ona uygun oynamak gerekiyor. Bolu maçı da taraftarları stada çekebilmemiz adına önemli bir maç."

KONUŞMAK İÇİN ERKEN

"Ben hiçbir zaman puan hedefi koymadım. Yani kısa matematikle ortalama 2 puan sizi lige çıkarır ama ben onu da uzun vadeye yayıyorum. Önümüzde Bolu maçı var, bu maçtan 3 puan alabiliriz ve ona talibiz. Hep transfer soruları geliyor. Transferi belirleyecek olan kişiler futbolculardır. Devre arasına kadar takımımızın performansı ve mevcut kadromuzun durumu yapacağımız transferleri belirleyecek. Şu anki mevcut takımdan memnunuz. Transferi konuşmak için erken. İnşallah transfersiz lige çıkarız. Bundan başka ne isteyebilirizki."

BASKETBOL GİBİ OLSA

"Kadromuz geniş, 11 kişi oynayabiliyor. Maç kadroları artık 18 değil, 21 kişi. Arkadaşlarla konuşuyoruz biraz da esprili bir şekilde bunu basketbol gibi yapsak, girse çıksa oyuncu, hem daha keyifli maçlar olur ayrı da bir heyecan olur. Tabiki bu şu anda bir hayal. Türkiye'de genel anlamda hiçbir takım hakemden mutlu değil ancak ben oynadığım maçlarda hakemlerden şikayetçi olmadım. Maçlarımızın iyi yönetildiğini düşünüyorum. Diğer maçları da izliyorum ve çok ciddi hatalar var."

HAKEMLER DÜRÜST

"Bizim oynadığımız dönemki hakemlerle şu anki hakemleri aynı kefeye bile koyamam. Şu anda hakemler geçmişe göre hakikaten çok iyi. Dürüst insanlar olduğuna inanıyorum. Genç, belli bir iş sahibi, bilgili kişiler. Tek eksiklikleri benim gördüğüm futbolun ruhunu bilmiyorlar. Hakemler sahada objektif ve dürüst olmaları geçerlidir. Futbolun ruhunu yakalayamıyorlar, kitaptan okumakla hakemlik olmaz, onların da belli bir futbol geçmişi olmalıdır. Bir düdükle takımların kaderini etkileyeceklerini unutmamaları lazım."

VİDEO HAKEME DESTEK

"Video hakem sistemini çok olumlu karşılıyorum. Tabiki buna bir sınır koyulmalı, orada neye bakılacak bunlar önemli. ofsayttır, penaltıdır kırmızı karttır onlara bakılmalı. Her takıma örneğin 2 itiraz hakkı verilmeli gibi sınırlanmalı. Yoksa Türkiye'de maçlar bitmez, işin içinden çıkılmaz. Teknolojiyi her anlamda kullanmak lazım. Artık GPS sistemleriyle oyuncu ne yapıyor hemen görüyoruz. Örneğin o antrenmanda oyuncunun 5 sprint atması gerekiyor, bir bakıyoruz 2-3 atmış, hemen uyarıyoruz. Teknolojinin bu tarz velinimetlerinden faydalanmak gerekir."

KALECİLİK ZOR İŞ

"Kalecilik zor zanaattır. En büyük talihsizliğimiz arkamızda sadece kale var. Yapılacak hatalarımız unutulmuyor. Kaleciler futbolculardan hep daha fazla ön plandadır. Furkan genç, yetenekli ve gelişime açık. Hatalar tabiki yapıyor, bu çok normal. Ben 39 yaşında futbolu bıraktım ama o yaşta bile hata yapıyordum. Önemli olan bunlardan ders almak. Umarım bizimle birlikte kendisini daha da geliştiririz. Ekibimde bir kaleci antrenörüm var tüm kalecilerle yakından ilgileniyor. Ben eski kaleciyim ama kesinlikle antrenörümün işine karışmam. Herkes işini yapacak."

NASIL ÇIKARSAK ÇIKALIM

"Lige çıkalım da ilk 2 mi olur, play-off mu fark etmez. Samsunspor iki kez finalde kaybetti ve play-off olmasın deniyor. Söyleyeceğim tek şey var çıkalım da nasıl olursa, öyle çıkalım. İlginç bir ligde oynuyoruz. Örneğin, şu andaki mevcut kadrosuyla Ümraniyespor'un bu çıkışını beklemiyordum. Belediye destekli bir takım, borcu olmadığını biliyorum, ödemelerini zamanında yapıldığını biliyorum. İyi yönetiliyorlar ama ligde lider olmalarını beklemiyordum. Bu lig enteresan bir lig, bakalım uzun vadede neler olacak."

GECE GÜNDÜZ TESİSDEYİM

"Nuri Asan Tesisleri'nde kalıyorum. Bir kaç kez yemek yemeye anca çıkabildim. Sabah kalkıp tesislerde kahvaltı yapıyorum. Oynayacağımız rakibin görüntülerini izliyorum, kendi takımımızın analizini yapıyorum, antrenman programını belirliyorum. Futbolcularla özel görüşmeler yapıyoruz. 29 tane futbolcum var. Onlarla beraber geçiyor vaktim. Açıkçası çok fazla kendimize vakit ayıramıyoruz. Başarı gelsin diye uğraşıyoruz. İşimiz yoğun, öyle çok fazla boş vaktimiz yok."

ALLAH'IN SEVGİLİ KULUYUZ

"Şimdi futbolcular için '90 dakika oynuyor, ne güzel iş' deniyor. 90 dakikaya çıkması için neler yaşıyor, neler. Futbolcular Türkiye'de en fazla 35 yaşına kadar futbol oynar. 15 yıl profesyonel oynar. Bu işi tam anlamıyla yapan bir oyuncunun her şeyden fedakarlık yapması lazım. Bizler Allah'ın sevgili kullarıyız. Böyle bir yetenek vermiş bizlere. Oyuncu gezecekse 35'den sonra gezecek, yaşayacaksa 35'den sonra yaşayacak."

GENÇLER ÇOK ÇALIŞMALI

"Ben 35'den sonra her yıl kaleciliği bırakmaya niyetleniyordum ama 39'a kadar oynadım. Benim antrenör bir arkadaşım da şunu söylüyordu bana, 'Kardeşim manyak mısın sen ne bırakması oynayabildiğin kadar oyna, teknik direktörlük daha zor' diyordu Haklıymış. Bende anladım ki teknik direktörlük zor imiş. Altyapıdaki oyuncu A Takımın değerli bir yer olduğunu öğrenmeli. Bizler öyleydik. Buraya gitmek zor olmalı, bunu kolaylaştırırsanız gençlerin performansında inişler çıkışlar olmalıdır. Alttan gelmek için oyuncu bilmeliki çok çalışmalı, orda kalmak için daha çok çalışmalı."

ORTADA KÜL FALAN YOK

"Samsunspor küllerinden doğabilir mi diye soruyor herkes. Ortada kül falan yok. Durum o kadar kötü değil. Samsunspor Türkiye'nin büyük camialarından birisi, hiçbir zaman kül olmaz. Futbol oynadığımız dönemde de öyleydi, şimdi de öyle. Ülkenin en önemli kulüplerinden birisidir Samsunspor, sadece 5 yıllık bir özlem var. Süper Lig'e çıkma mücadelesi veriliyor. İnşallah bize nasip olur ve şampiyon oluruz. Samsunspor'un kesinlikle Süper Lig'de olması gerekir. Belki yeni geldim ama Başkan Erkurt Tutu'nun çabasını göz ardı edemem. Amiyane bir tabir ama dilenci gibi kulübe para arıyor."

UNUTAMADIĞI MAÇI

"İlk kez milli olduğum maçı unutamam. Doğu Almanya daha dağılmamış, onlarla oynuyoruz. Maça çıkacağız, seremonide dizildik adamlara bir baktım o zamanın en ünlü markasının formalarını giyiyorlar. Bizde de Galeri Metin diye kumaştan formalar var. Adamlara imrenerek bakıyoruz. Rıdvan Dilmen 'maça başlamadan 3-0 mağlup çıkıyoruz. 3 tane yeriz gideriz' dedi. İlk maçıma çıkıyorum çok heyecanlıydım ama öyle olmadı 2-0 kazandık. Rıdvan ve Tanju atmıştı golleri o maçı unutamam. Maçtan sonra Doğu Almanya'da dağılmıştı."


İPEKOĞLU'NDAN İNCİLER...

- Sezon başında teklif gelmedi...
- Adana'daki gibi kenetlenmeliyiz...
- Aykut Kocaman sonradan oyuna giriyordu...
- Taraftar daha kalabalık olmalı...
- Takımımdan şu anda memnunum...
- Transfer konuşmak için erken...
- Keşke futbol, basketbol gibi olsa...
- Hakemler dürüst insanlar...
- Video hakemi destekliyorum...
- Kalecilik çok zor bir iş...
- Bizler Allah'ın sevgili kullarıyız...
- Ortada Samsunspor için kül falan yok...
- Doğu Almanya maçında
Rıdvan'ın söylediklerini unutamam...