Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Samsun'un kanayan bir yarasının görmezden gelindiğini söyleyerek, Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde yaşanan 'Başlık parası uygulamasına sert tepki gösterdi.

KÖLE PAZARINI ANDIRIYOR

Vezirköprü'nün tarihi değeri yüksek ilçelerden birisi olduğunu ifade eden Akcagöz, "Zaman zaman gündeme geliyor ama henüz bir çare bulunmuş değil. Vezirköprü'nün Göl Mahallesi'nde hala başlık parası uygulandığına dair haberleri okuduk. Bunun, gelenek olarak değerlendirilmesi mümkün değil. Böyle gelenek olmaz. 2017 yılında, hele ki Samsun'da, evlilik gibi kutsal bir kuruma adım atarken, sanki bir mal alıyormuş gibi başlık adı altında para ödemek, gelenek diye geçiştirilecek bir durum değil. Anne babalar, köle pazarını andıran bu manzarayı ortadan kaldırmak zorunda" ifadelerini kullandı.

10 YILDIR YERİMİZDE SAYIYORUZ

Vezirköprü'nün, bundan önce de aynı konuyla gündeme geldiğini belirten Akcagöz, 'Vezirköprü'nün Esentepe Mahallesi'nde yaklaşık 10 yıl önce mahallenin gençleri, başlık parasının kaldırılması talebiyle dönemin kaymakamından yardım istemişlerdi. Aradan 10 yıl geçti. Demek ki yerimizde sayıyoruz. İşte yine Vezirköprü ve aynı olay. Bu işe el atacak, bu sorunu çözecek bir babayiğit yok mu? Böyle gelmiş böyle gider diye mi bakılıyor? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na durumu ihbar ediyorum. Bakanlık, bir zahmet Samsun'a da baksın. Kibar Feyzo filmi çekmiyoruz. Samsun'daki tüm yetkililer olaya el atmalı. Valilik düzeyinde konuyla ilgilenilmelidir. Mahalle muhtarları da durumdan rahatsız ama görünen o ki, bu geleneksel yapıyı aşmakta zorlanıyorlar. O halde, devletin yetkili kurumları bu konuya eğilmeli ve uzmanlar eliyle konu çözülmeye çalışılmalı. Gerekirse gidip ailelerle tek tek konuşulmalı' diye konuştu.