Başbakan Yıldırım'ın, 'Yatırım, istihdam, üretim, ihracat; ekonominin rabiası da bu' açıklaması ve hükümetin, 2018 yılı için 1 milyon ilave istihdam hedefini değerlendiren MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, istihdam için üretken alanlara yatırım yapılması gerektiğini belirterek, ekonominin 'rabia' diyerek yürümeyeceğini vurguladı.

AVM YAPARAK İSTİHDAM OLMAZ

İstihdamın üretken alanlara yatırım yaparak yapılabileceğine dikkat çeken Usta, ev, konut, alışveriş merkezi yaparak değil fabrika yaparak ve üretimi artırarak ancak istihdamın sağlanacağını belirtti. Usta, 'Hükümetin bu anlamda hedefleri var, bu hedefler geçmişte de oldu. 2018 yılı için 10. Kalkınma Planı yürürlükte, bu plan 2013'te kabul edildi, 2014'ün başında devreye girdi. 4 yıl önce 2018 yılı için işsizliğin yüzde 6,4'e düşürülmesi öngörülürken, şu anki işsizlik hedefi 10,5. Yani hedeften sapma var, hedefin de ciddi bir şekilde uzağında. Bu durum ise yeteri kadar üretken alanlara yatırım yapılmamasından kaynaklandı. Başbakan Yıldırım, 'yatırım, istihdam, üretim, ihracat; ekonominin rabiası da bu' şeklinde bir açıklama yaptı. Kavramların da milli ve yerli olması gerekiyor' şeklinde konuştu.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

Ciddi ölçüde yatırıma ihtiyacın olduğunu kaydeden Usta, yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi ve üretimi kalıcı olarak arttırmanın yollarının bulunması gerektiğini vurguladı. Usta, 'Ayrıca Türkiye'de ulaşım maliyetleri çok yüksek, özellikle son günlerde mazota ve benzine ciddi zamlar geldi. Örneğin; bir firma ürettiği malı Ankara'dan Samsun Limanı'na getirmek için kullandığı ulaşım gideri, Samsun'dan Çin'e göndermekten daha pahalı. Tarım alanlarımız neden ekilip dikilmiyor? Her yıl kullandığımız tarım alanları azalıyor. Bunun nedeni ise vatandaşın ürettiği ürün para etmiyor. Maliyetler yüksek, ürün de para etmeyince üretici üretimden vazgeçiyor. Maliyetlerin düşürülmesi hem tarım hem sanayi sektörü açısından son derece önemli. Hedef, 1 milyon istihdam demekle iş olmuyor, bunlar geçmişte de söylendi, bunların sağlanması lazım. Günü birlik şekilde, Rabia diyerek ekonomiyi yürütmeye çalışıyorlar ancak ekonomi böyle yürümez' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL