ABD'nin Başkan Donald Trump'ın Asya ziyaretlerine günler kala Kore yarımadası üzerinde gerçekleştirdiği askeri hava tatbikatı Kuzey Kore'yle gerginliği arttırdı. ABD Hava Kuvvetlerine ait B-1B tipi 2 ağır bombardıman uçağı ile Güney Kore'nin iki F-16 savaş uçağının Güney Kore'nin doğusundaki bir bölgede tatbikat düzenlediği bildirildi.
Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Japonya savaş uçaklarının da katıldığı tatbikatı 'sürpriz bir nükler saldırı tatbikatı' olarak yorumladı. KCNA, ABD'nin Kore yarımadası üzerindeki gerginliği arttırmak ve nükleer savaş çıkarmak istediğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 5-14 Kasım tarihlerinde Asya turuna çıkarak, Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam ve Filipinler'i ziyaret etmesi bekleniyor.
Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen gerçekleştirdiği füze testleri ve nükleer denemeleri ABD ile birlikte bir çok ülke ile arasında krize neden olmaya devam ediyor.
ABD tarafından Kuzey Kore'ye yaptırım uygulama konusunda baskı altında kalan Çin ise BM kararlarını uygulamaya koyduğunu açıkladı.