Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Haber Medya Haber Müdürü Onur Nurdemir'in sunduğu Artı İfade programının bu haftaki konuğu CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek oldu. Samsun ve bölge gündemi hakkında değerlendirmeler yapan Zeybek, fındık üreticisinin perişan durumda olduğunu belirtti. CHP olarak fındık üreticilerine söz verdiklerini dile getiren Zeybek, iktidar olmaları halinde üreticinin hak ettiği değeri alacağını kaydetti.

GÜLSAN, İŞTAHLARINI KABARTIYOR

Şemdinli'de yaşanılan hain terör saldırısında şehit olan 8 kişiye rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Zeybek, Gülsan Sanayi Sitesi'nde yaşanılan yer tartışmaları hakkında konuştu. Konuyu Meclis kürsüsüne de taşıdığını aktaran Milletvekili Zeybek, Gülsan Sanayi Sitesi'nin 50 yıldır Samsun ekonomisine katkı sağladığını belirterek, 'Bu sanayi sitesi yaklaşık 45 yıl önce tasarlanmış, daha sonra o alanda sanayi gelişmiştir. Şehirlerin ve ülkemizin gelişmesi için bir öngörü olması gerekiyor ama öngörüsüzlük var. 50 yıl önce Samsun adına bir öngörüsüzlük yapılmış. Sanayi kolundaki bütün işyerleri halen yakın alanlara taşınıyor, şehrin 5 km ötesine gidemiyoruz. Bugün de aynı hatalar yapılıyor. Trafik, görsellik ve şehrin yerleşkesi bakımından Gülsan Sanayi Sitesi'nin olduğu yer doğru bir yer değil. Arazi bakımından değerli bir alanda olmasından dolayı da insanların, belediyelerin iştahını kabartıyor. İşyerlerinin başka bir yere taşınacağını düşünüyorduk ama böyle bir projenin olmadığını öğrendik. Hazırlık yapmadan, altyapı hazırlamadan insanların yerlerini istimlak ederek, işlerinden ederek, yerlerini terk etmelerini isteyeceksiniz. 6 bin 500 kişi burada ekmek yiyor, bu nedenle buranın bir yere taşınması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

ŞİRKETLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE MİSİNİZ?

Fındık konusuna da değinen Zeybek, Türkiye'deki fındığın yüzde 15'ini Samsun'un sağladığını belirtti. Fındıkta yaşanılan sıkıntıları defalarca dile getirdiklerini söyleyen Zeybek, bu sene de gündemin hep fındık olduğunu ifade etti. Zeybek, 'Fındığın sürekli gündem olmasının sebebi; AK Parti'dir. Üretilen ürünlerin bir taban fiyatı olmalı, fındık toplama sezonu başladı, fındığın yüzde 40'ı satıldı ve o dönem fiyatı açıkladılar. Devletler, vatandaşın ürettiği ürünler için taban fiyat açıklar. Siyasal iktidar, taban değil tavan fiyat açıkladı ve 'ben bu fiyattan yukarı almayacağım' dedi. Böyle bir şey olabilir mi? Bu tavan fiyatın açıklanması ise sadece fındığı tekeline alan şirket içindir. O tekelci şirket, fındık alımında etkin söz sahibidir. Bu şirketi koruduğunuza göre bu şirketle işbirliği içindesiniz. 100 bin ton fındık aldık diyorlar, bu 100 bin ton fındık nerede, depolaması nerede? Aldık demekle olmuyor, vatandaş fındığını satamaz durumda. Vatandaşa yapılan bu çile reva değil, bunu yapmasınlar. Karadeniz fındık üreticisi şunu bilsin: Biz iktidara geldiğimiz zaman fındık üreticisi hak ettiği ücreti ve ürününün bedelini alacak. Bu CHP'nin sözüdür' diye konuştu.

VATANDAŞ TOPRAĞINI TERK ETTİ

Bütün ürünlerin ithal edildiğine dikkat çeken CHP'li Zeybek, çiftçinin ise zarar eder duruma geldiğini kaydetti. Zeybek, bu sene Ege ve Akdeniz'de üzümün yerlerde süründüğünü ve ihraç edilmediğini ifade ederek, 'Vatandaşa yarı fiyatına mazot desteği sağlayacaklarını açıkladılar. Ayrıca 2018 yılı için çiftçiye 14 milyar tarımsal destek vereceğiz diyorlar. Yarı fiyatına mazot desteği vereceksiniz, diğer verdiğiniz destekleri ne yapacaksınız? Diğer destekleri tamamen kaldıracaklar ama mazota destek verecekler, bu doğru değil. Ülkemizde tarıma verilmeyen destek ülke ekonomisinin çökmesine neden oluyor. Yemin torbası 50 lira yani kilogramı bin lira, 35 kiloluk kepeğin fiyatı 25 liradır. Kepeği de dışardan ithal ediyoruz. Ülkenin hiçbir şeyi yeterli üretimde değil çünkü vatandaşlarımız ekim alanlarını terk etti. Kar elde edemediği için ekmiyor, toprağını terk etti. Bu noktalara gelinmesinin tek nedeni siyasal iktidardır. Emeğe ve üretime saygısı olmayan, bu ülkeyi gelişmiş ülkelerin tekelci sermayesiyle bütünleştirerek, ülkenin emeğini sömürten bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız. Vatandaşımız artık bunu görsün' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL