MTM'nin, Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada, Ekim ayı ekonomi başlıkları belirlendi. Ekonomide öne çıkan başlıklar dolar, vergi, ihracat, istihdam ve büyüme oldu. Ekim ayı boyunca ekonomiye yön veren konu ise ABD krizi sonrası dolarda yaşanan büyük artışlardı.

ABD'nin Türkiye'de vize işlemlerini süresiz durdurması ile başlayan diplomatik kriz sonrası dolar, ay boyunca büyük artışlar gösterdi. Yaşanan kriz ile dolar 3.90 TL'den dönerken, Euro 4.52 TL ile rekor kırarak tarihi zirvesini gördü. Dolar, medyada toplam 128 bin 212 habere konu olurken Türk Lirası, 10 bin 487 haberin konusu oldu.

Ekim ayında vergi indirimi bitti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,08 arttı. Beyaz eşyada uygulanan vergi indirimlerinin sona ermesi ile birlikte Ekim ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında yüzde 2.96, ulaştırmada yüzde 2.61, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.97 ve konutta yüzde 0.94 oranında artış gerçekleşti. MTM'nin hazırladığı rapora göre vergi, toplamda 72 bin 239 habere konu edilerek ekonomide en çok konuşulan ikinci başlık oldu.