Bölgede her geçen yıl üretimi yaygınlaşan kivi hasadında rekoltenin yüksek olması sebebiyle her gün tonlarca kivi toplanıyor. Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kivi hasadının imece usulü gerçekleştirildiği, ürünleri plastik kasalara doldurarak satışa hazır hale getirdiklerini belirtti. Hasadı yapılan kivinin il dışından gelen alıcılara satılacağını belirten Uzunlar, Ordu kivisinin 90 gram ve üzeri için 2 lira 40 kuruş, 60 ila 90 gram arası için 1 lira 60 kuruş, 40 ila 60 gram arası için ise 50 kuruştan satışa sunulacağını ifade etti.
Bu yıl 7 bin tonun üzerinde rekolte olması beklediklerini vurgulayan Uzunlar, 'Hem fiyatın yüksek olması hem de rekoltenin geçen yıla oranla iyi olması hepimizin yüzünü güldürdü' dedi.

Fındıktan iyi kazandırıyor
Kivinin fındığa oranla daha çok kazandırdığını vurgulayan Uzunlar, 'Bu nedenle arazisi müsait çiftçilerimize de kivi üretmelerini öneriyoruz. Bu konuya ilgili üreticilerimizi teşvik edici çalışmalar da yürüteceğiz. Bizim amacımız Ordu'da kivi rekoltesini 10 bin tonun üzerine çıkarmak' şeklinde konuştu.
Üreticilerden Sinan Uzunlar büyük bir heyecanla kivi hasadına başladıklarını, ilk gün 6 tona yakın hasat gerçekleştirdiklerini belirtti. Kivinin fındığa göre daha çok kazandırdığını anlatan Uzunlar, 'Yaklaşık 3 dönüm arazide kivi üretiyorum. Bu araziden ise yaklaşık 8 ton kivi topluyoruz. Aynı arazide olan fındık ise 800-900 kilogram. İki ürünün kazandırdığı para arasında ise çok fark var. Bunun için kivi daha avantajlı' dedi.
Kivi hasadında çalışan işçilerden Murat Serbest de fındıktan sonra kividen gelir elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.
Tuğba Şaşmaz da kivi toplamanın fındığa oranla daha zevkli olduğunu dile getirerek, 'Kivi toplamayı daha çok seviyorum. O nedenle kivi hasadını her yıl sabırsızlıkla bekliyorum' diye konuştu.

Kivi üreticisi memnun