Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Elif Berber Menekşe, MR cihazının geliştirilmiş modeli olan MBST'nin eklem kireçlenmeleri, kemik erimesi ve kemik zayıflığı, bel ve boyun fıtıkları, kırık iyileşme süreci ve kaynamamış kırıklarda, omuz kas yırtıklarında, yara iyileşmesinde, sporcu ve kas yaralanmalarında etkili olduğunu söyledi.

Eklem, kemik ve yumuşak doku onarımında etkili olan MBST tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Elif Berber Menekşe, '7 ile 9 seans aralıklarında ağrılar azalmakta, hasarlı doku iyileşmesi ve hücre yenilenmesi sağlanmaktadır. Almanya'da geliştirilen ve 'MR cihazının geliştirilmiş modeli olan MBST' cihazlarının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Elif Berber Menekşe ,'MBST tedavi cihazları; MR (manyetik rezonans görüntüleme sistemi) cihazlarından daha zayıf elektromanyetik dalga yayarlar, röntgen ışınlarından farklı olarak vücuda manyetik titreşimler yollarlar. Hasarlı dokudaki enerjisi azalmış hücrelerin, azalmış enerjisini ve atp oranını artırarak ve hücrenin biyolojik saatini düzenleyerek, doku onarımını-hücre yenilenmesini tetikler. Bu şekilde vücudun kendi kendini iyileştirici potansiyelini devreye girmesini sağlamış olur. MBST tedavisinde yumuşak dokunun, kemiğin ve kıkırdağın tedavi frekansları ve süreleri farklıdır. Bu tedavi yönteminde doktorun uygunluk tanısı önemlidir. MBST; tedavi süresi, hekimin değerlendirmesine ve ilgili tanıya göre değişiklik gösterir' diye konuştu.

MBST cihazı hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Elif Berber Menekşe şunları söyledi: 'MBST; eklem kireçlenmeleri (artroz), kemik erimesi ve kemik zayıflığı (osteoporoz), bel ve boyun fıtıkları (disk hernisi), kırık iyileşme süreci ve kaynamamış kırıklarda, omuz kas yırtıklarında, yara iyileşmesinde, sporcu ve kas yaralanmalarında etkilidir. MBST tedavisi; boyun-bel-sırt-omuzlar-dirsekler-el-el bilekleri ve ayak parmakları- kalça-dizler ve ayak bileklerine uygulanır. Almanya'da üretilen cihazdan dünya üzerinde 600 noktada cihaz bulunmakta ve hizmet vermektedir. Türkiye'de belli başlı noktalarda MBST tedavisi yapılmaktadır.'