Samsun'un öne çıkan lezzetleri ve yerel ürünlerin tanıtımı ve marka haline gelmesi için çalışan Samsun Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları meyvelerini veriyor. Coğrafi ürün konusunda yapılan çalışmalarla Samsunda 5 ürün Mahreç belgesi almış bu ürünler Bafra ve Terme pidesi, Bafra zembili, Samsun simidi ve Samsun kaz tiridi idi. Artık bu ürünlere Bafra nokulu da eklendi. Hazerfen Medikal Samsun Projesi tanıtım toplantısında Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır' a coğrafi işaret belgesi takdim edildi.

Coğrafi işaret belgesi nedir?
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere coğrafi işaret denir. Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden sınaî mülkiyet hakkıdır.

Coğrafi işaret tescilinin faydası
Coğrafi işaret tescili, belli bir yörede üretilmekte olan ürünün kalitesinin, diğer yörelerde üretilen aynı tür ürünlerden farkını belgeliyor. Coğrafi işaret tescili, aynı zamanda ürünün kalitesinin belgelenmesini sağlıyor. Coğrafi işaret tescili; ürünün pazarlanmasında çok büyük bir tanıtım ve reklam değeri taşıyor, ürünün üretim standardının korunmasını sağlıyor, ürünün pazar payının artmasına katkıda bulunuyor, üreticinin, ürün kalitesi standartlaşmış markalı ürün üretmesine neden oluyor, üreticinin ürününe sahip çıkmasını sağlıyor, üretimde istihdamın artmasına katkıda bulunuyor, tüketicinin ürünü satın almak üzere o yöreye gelmesini sağlıyor ve böylece turizme de katıda bulunuyor, ürünün değer kazanmasıyla birlikte köyden kente göçü engelliyor, kırsal kesimdeki nüfusu koruyor, ürünün taklitçiliğini önlüyor ve üretim sürecindeki katma değerin artmasını sağlıyor.