AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye sızmaya çalışan IŞİD militanlarının Samsun'un da dahil olduğu 13 şehirde saldırı düzenleyebileceğine ilişkin uyarısını değerlendirdi. Göksel, "Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerinde ismi ne olursa olsun 11-12 terör örgütü oyun oynuyor. Hepsiyle mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TEHDİT YOK DİYE SEVİNEMEYİZ

Göksel, "DEAŞ'ın hedefinde aslında Türkiye var" diyerek, saldırı ihtimalinin yalnızca Samsun olarak sınırlı düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Göksel açıklamasında, "Samsun'da yoksa sevinecek halimiz yok bu tehdite. Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerinde ismi ne olursa olsun 11-12 terör örgütü oyun oynuyor. Hepsiyle mücadele ediyoruz. Bunların da kimler tarafından yönlendirildiği belli. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, Samsun, Kayseri, Adana, Van demeden bu örgütlerle topyekün mücadele etmemiz lazım. Mücadele eden güvenlik güçlerimize de mutlaka haber vermemiz lazım. Vatandaş uyanık olacak. Gördüğü en ufak bir aykırılıkta güvenlik güçlerine ihbarda bulunmalı. Hepimiz bunu yapmak zorundayız. Herhangi bir değişiklikte bildirmemiz lazım. Bu vatandaşlık görevi. Herkes görevini layıkıyla yapmalı. Emniyetimizin bu konuda güzel çalışmaları var. Biz de üzerimize düşeni yapmalıyız. Ancak o zaman bu mücadelede başarılı oluruz" sözlerini kaydetti.

SAMSUN İÇİN BÜYÜK ENDİŞE

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Akın Karatay'ın, Samsun dahil 13 kentin IŞİD'in hedefinde olduğunu açıklamasının endişe verici olduğunu söyledi. Samsun'un, göçmenlere açılmasının en başından hatalı bir karar olduğunu söyleyen Akcagöz, "Bugün Samsun'un adının IŞİD ile anılması, bu hatalı politikanın sonucu" ifadelerini kullandı.

SAMSUN NASIL HEDEF OLDU?

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamanın, vatandaşlar üzerinde de olumsuz etki yaratabileceğini savunan Akcagöz, 'Samsun'un adının terör örgütleriyle anılması oldukça endişe verici. Son 3-4 yıldır, hiç tanımadığımız bir kültürle iç içe yaşamak zorunda bırakıldık. Bu durum, ciddi asayiş sorunlarını da beraberinde getirdi. Ancak daha büyük tehlike bir kısım göçmenlerin IŞİD'le bağlantılı olma ihtimali. Şayet IŞİD'in, Samsun'a dönük birtakım planları varsa, devletin önleyici gücü de vardır ve bunu bertaraf etmesini bilir. Ancak, kamuoyuyla bu bilginin paylaşılmasını doğru bulmuyorum. Samsun, Karadeniz'in gözde kenti olması nedeniyle ciddi sayılabilecek bir turizm potansiyeline sahip. Böyle haberlerin varlığı, iç turizmi de baltalar. Bundan hepimiz zarar görürüz. Samsun'da kayıtlı birçok Arap var ama tahminen, kayıtsız göçmenler de var. Samsun, IŞİD için potansiyel hale nasıl geldi? Bence önce, geldiği bölgede can güvenliği sorunu ortadan kalkmış olanlar tespit edilmeli ve bunlar kendi bölgelerine sevk edilmeli" diye konuştu.

VALİ KAYMAK BİLGİ VERMELİ

Göçmen politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Akcagöz, "Hep konuşulduğu gibi göçmenleri vatandaş ve dolayısıyla seçmen yapma düşüncesi yoksa, bu uzun süren misafirlik, sona erdirilmeli. Emniyet Müdürlüğü'nün bize tavsiyesi nedir; her gördüğümüz ya da şüphe duyduğumuz Arap'ı ihbar mı edelim? Bu konuda Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak ve İl Emniyet Müdürümüz Vedat Yavuz, siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını da kapsayan bir bilgilendirme toplantısı yaparlarsa, Samsun kamuoyu da en azından rahat bir nefes alır" dedi.

KALICI TEDBİR GEREKLİ

MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye sızmaya çalışan IŞİD militanlarının saldırı düzenleyebileceğine ilişkin uyarı listesinde Samsun'un da yer almasının üzücü olduğunu belirterek, "Bizim için Yozgat, Diyarbakır, Edirne olması farketmiyor. Önemli olan ülkemizin hiçbir yerinde böyle bir olay yaşanmasın" ifadelerini kullandı.

EMNİYETİMİZ MÜSAADE ETMEZ

Tekin, Türkiye'nin uzun zamandır çok yönlü olarak terör tehdidi altında yaşadığını ifade ederek, "Türkiye'yi bölmeye ve parçalamaya yönelik tüm güçler bir araya gelerek kapsamlı ve sistemli bir saldırı altındayız. Samsun'un böyle bir listede adı geçmesi üzücü bir olay ama; bizim için Yozgat, Diyarbakır, Edirne olması fark etmiyor. Önemli olan ülkemizin hiçbir yerinde böyle bir olay yaşanmasın. Böyle bir istihbarat söz konusuysa başta emniyet güçlerimizin başarılı biçimde bu bilgiyi değerlendirerek böyle olaylara asla müsade etmeyeceklerine inanıyorum, bu olayın üzerine kapsamlı biçimde gideceklerdir ve Samsun'da böyle bir şeyin olmasına müsaade etmeyeceklerdir" diye konuştu.

PANİK HAVASI YARATILMAMALI

Vatandaşların durumu panik havasına dönüştürmemesi gerektiğini kaydeden Tekin, "Olağanüstü bir saldırı durumu varmışçasına panik yaşamamalıyız. Rutin hayatımıza kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Aksi halde panikle kaos ortamı oluşması terör örgütlerinin amacına hizmet etmememiz gerekiyor. Bu yüzden vatandaşımıza sağduyulu davranmalarını tavsiye ediyorum. Bu şekilde kaos oluşturacak havalardan da siyasilerin, basının, STK'ların hassasiyet göstermeleri gerektiğine inanıyorum" dedi.

ART NİYETLİ OLABİLİRLER

Samsun başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde Suriye, Irak, Afganistan ve birçok ülkeden kontrolsüz biçimde gelen pek çok göçmen olduğunu söyleyen Tekin, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Elbette biz Türk milleti olarak geleneklerimize ve dinimizin bize emrettiğine göre ihtiyaç sahiplerine kucak açmalıyız. Tarih boyunca da böyle yaptık yapmaya devam ediyoruz. Ancak o insanların arasından art niyetli biçimde ülkemize giren, ajanlık görevi yapan, terör örgütlerinin militanı olan kişileri de devletimizin daha çok kontrol etmesi gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda hükümetimizin en başından bu yana uyguladığı yanlış politikasıyla bu kadar kontrolsüz biçimde gelen insanın ülkemizin değişik yerlerinde yaşamasına göz yumulması da maalesef bu tip söylenti ve saldırılara da yol açmasına neden oluyor. Bu konuda ülkemizin acı olaylar yaşamaması için daha kalıcı önlemler alınması gerekiyor."

Zerrin SOMUNCU