Vali Kaymak, mesajında, Türk milletinin kurtuluş mücadelesi verdiği dönemde 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarak istiklal mücadelesini başlatan Atatürk'ün sağladığı birlik ve beraberlikle ülkeyi düşman işgalinden kurtardığını hatırlattı.

Atatürk'ün millet iradesinin hakim kılındığı, ülke yönetiminde milletin söz sahibi olduğu demokratik bir yönetim şekli olan ve "en büyük eserim" dediği Cumhuriyeti Türkiye'ye armağan ettiğini anlatan Kaymak, şunları kaydetti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ileriyi görme yeteneği, askeri dehası, olağanüstü devlet adamlığı ve kısa sürede Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş medeniyetler seviyesine yükselttiği nokta ile büyük bir lider olduğunu dünyaya ıspatlamıştır. 10 Kasım, milletimiz için Atatürk'ü anma günü olduğu kadar, aynı zamanda onun ideallerini gerçekleştirme konusundaki kararlılığı gösterme günüdür. Milletimiz hiçbir zaman Atatürk'ü unutmamış ve unutmayacaktır. Milletimiz, bağımsızlık savaşımızın önderi, Cumhuriyetimizin kurucusunu sonsuza kadar gönlünde yaşatmayı sürdürecektir. Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha minnet, rahmet ve şükranla anıyorum."