Mısırdan elde edilen glikozun bazı aşamalardan geçirildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Güler, şeker oranın çeşitli yöntemlerle artırılarak fruktoza dönüştürüldüğünü söyledi. Fruktozun zararlı bir şeker türü olduğunu dile getiren Güler, fruktozun arılar üzerindeki etkisi konusunda 7-8 yıllık bir çalışma yaptıklarını söyledi. Ucuz olduğu için gıda sektöründe ve arıcılıkla sıklıkla fruktozun tercih edildiğini ifade eden Güler, yaptıkları araştırmalar sonucu fruktozun arı ömrünü kısalttığını belirlediklerini söyledi.

"Amerika'dan Türkiye'ye yılda 500 bin ton fruktoz geliyor"

Şekerin mısırda nişasta olarak depolandığını belirten Prof. Dr. Ahmet Güler, "Nişastadaki şeker ise glikozdur. Glikoz tatlı değil bunun için glikoz fruktoza döndürülüyor. Neden fruktoza dönüştürülüyor? Çünkü fruktoz şekeri glikoza göre 2-3 kat daha fazla tatlı. Nişastadan elde edilen glikoz; enzim, sıcaklık ve asitle muamele edilerek birçok işlemden geçirildikten sonra fruktoza dönüştürülüyor. Yüzde 42'si şeker yüzde 92'ye kadar çıkartılıyor. Örneğin bir kişi 'ben 3 kaşık glikoz kullanacağıma bir kaşık fruktoz kullanırım çünkü bu aynı tatlılık seviyesini karşılıyor' diyor. Dünyadaki bütün içeceklerde kullanılan şeker fruktozdur. Çikolatalarda, baklavalarda fruktoz kullanılıyor. Sıvı haldedir ve bala çok benzer. Normal şekere göre ucuzdur. En büyük üreticisi dünyada Amerika'dır. Amerika'da üretilen mısırların yüzde 90'ı GDO'ludur. Bizde ondan üretilen fruktozu alıyoruz. Amerika'dan Türkiye'ye yılda 500 bin ton geliyor. Biz şeker pancarına kota koyarak Amerika'nın ürettiği bu ürünü alıyoruz. Bu doğru bir şey değil. Çünkü burada sürdürülebilirlik yok. Amerika 10 yıl sonra ben şeker vermiyorum dediğinde ne olacak! Amerika'da bile fruktoz kullanımı ile çok ciddi davalar var. Amerika'da ünlü bir içecek markası mahkemeye verildi" dedi.

"Arıların beslendiği bu şekerlerden bal üretiliyor"

Fruktozun arılar üzerindeki etkisinden bahseden Güler, "Biz 7-8 yıl boyunca fruktozun arılarla olan ilişkini çalıştık. Bu şekerin işçi arıların ömrünü kısalttığını gördük. Arının kışlama kabiliyetini azalttığını gördük. Türkiye'de bazı arıcılar fruktoz kullanıyor. Çünkü, daha ucuz, daha kolay. Ucuz olması arıcıları da cezbediyor. Ama biz bu şekerlerin arı beslemede kullanılmasını önermiyoruz. Arıların beslendiği bu şekerlerden bal üretiliyor. Bunu insanlarda tüketiyor. Biz insan sağlığı üzerine etkisini araştırmadık. Bu araştırılabilir. Biz arılara etkisi konusunda 4 makale yazdık ve dünyanın sayılı bilimsel dergilerinde yayınlandılar. Ama bu konu maalesef ülkemizde pek bilinmiyor. İnsanların bu konuda dikkatli olması gerekir" diye konuştu.