MHP Lideri Devlet Bahçeli, seçim barajının Türkiye için çok ağır olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini açıkladı. Bahçeli'nin açıklamasından sonra Başbakan Binali Yıldırım ise barajın istikrar için önemli olduğunu ve partilerden gelecek talepleri değerlendireceklerini ifade etti. AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz ve MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin, yüzde 10'luk seçim barajını, Yıldırım ve Bahçeli'nin açıklamalarını değerlendirdi.

GÜNDEME GETİRMEK DOĞRU DEĞİL

Başbakan Binali Yıldırım'ın gerekli açıklamaları yaptığını dile getiren AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, 'Gerekli mercilerin, partilerin böyle bir kararı olursa konu Meclis'te görüşülür ve gereği yapılır. Böyle bir talep varsa bunun gereğinin yapılacağı adres Meclis'tir. Bu konu partilerin getireceği öneriye göre karar verilecek bir konu. Seçime 2 yıl varken, şu anda böyle bir konuyu gündeme getirmek çok da doğru değil' ifadelerini kullandı.

BARAJI GEÇME ŞIMARIKLIĞI YOK OLUR

Yönetimde istikrar ve temsilde adaletin, demokrasinin temel ayağı olduğunu dile getiren CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, temsilde adalet ayağını sağlamlaştırmak için yüzde 10 barajının düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Akcagöz, 'Milyonlarca oy almış ama yüzde 9.5'te kalmış bir parti düşünün. Dünyada en yüksek seçim barajının Türkiye'de olduğunu görüyoruz. Bunun yüzde 5'lere çekilmesi en azından yönetimde istikrarı da makul kılar. Dolayısıyla temsilde adalet daha net gerçekleşir ve parlamentoda daha çok fikir, insan temsil edilir. Bundan da korkmaya ve çekinmeye gerek yok. Biz bu seçim barajını şimdi söylemiyoruz, yıllardır dile getirdiğimiz bir konu. Demokratik olmadığını ve barajın düşürülmesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Toplumun değişik kesimlerindeki insanlar parlamentoda temsil edilirse, bunda bir sakınca var mı? Demokrasi ve özgürlükler yeşermiş olur. Ayrıca bazı siyasi partilere yüzde 10 barajını geçme şımarıklığı da vermez, her parti kendisine çekidüzen vermek zorunda kalır. Dolayısıyla seçim barajı makul bir seviyeye çekilebilir, çekilmelidir' şeklinde konuştu.

MHP'NİN BARAJ KAYGISI YOK

MHP İl Başkanı Taner Tekin ise Meclis'te daha fazla siyasi partinin temsil edilebilmesi ve demokrasinin gelişmesi için Bahçeli'nin böyle bir açıklama yaptığını dile getirdi. Başkan Tekin, 'Meclis'teki çalışmalar neticesinde seçim barajıyla ilgili gerekli kararlar verilecektir. Meclis'te daha farklı görüşlerin yer alabilmesi ve demokrasinin zenginleşmesi adına MHP bu fikri ortaya koymuştur. MHP'nin kendi adına baraj kaygısı asla söz konusu değil. MHP, yüzde 10 gibi bir takıntısı ve endişesi yok, MHP özellikle son dönemlerde izlediği politikalardan dolayı milletimizden büyük bir teveccüh alıyor. Aldığımız bu teveccühle oylarımızın çok daha yüksel olduğunu gözlemliyoruz ve yapılan gerçekçi anketlerle de bunu çok iyi biliyoruz. Seçim barajı, Türkiye'de konuşulması gereken bir konu ve Genel Başkanımız bu konuyu gündeme getirdi' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL

Samsun Haberleri