Kursiyerler, bir yandan tel kırmanın inceliklerini öğrenirken bir yandan da sosyal hayatta daha fazla var olma fırsatı yakalıyor.

Engellilerin altın ve gümüş telleri kırarak ve tüller üzerine çeşitli motifler oluşturarak hazırladıkları kına eldiveni, masa ve yatak örtüsü gibi el işlemeleri, beğeni topluyor.

Kurs eğitmeni Nurcan Kaplan, yaptığı açıklamada, tel kırmanın 18. yüzyılda Bartın yöresinde yapılmaya başlanan bir el işi sanatı olduğunu söyledi.

Zaman ilerledikçe bu sanatın Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaygınlaştığını belirten Kaplan, kendilerinin de kurslarla bu sanatı insanlara öğretmeye çalıştıklarını anlattı.

"Bir mucize olarak görüyoruz"

Kaplan, tel kırma sanatının diğer el işlemelerine göre daha fazla el becerisi istediğine işaret ederek, buna rağmen kursa katılan engelli kursiyerlerin el becerileri karşısında zaman zaman şaşkınlık yaşadıklarına dikkati çekti.

Sinop Engelsiz Yaşam Merkezi ve okulları arasında güzel bir iş birliği yapılarak engelli gençlerin farklı etkinlikler içerisinde yer almalarının sağlandığını aktaran Kaplan, şunları kaydetti:

"Allah belki onlardan bazı şeyler almış ama çok şey de vermiş. Tel kırma sanatında çok başarılılar. Tel kırma sanatı sayı sayılarak yapılan bir el işlemesidir. Kursumuza katılan engelli arkadaşlarımız, sayı sayma becerileri olmamasına rağmen Allah vergisi yüksek el becerileriyle çok güzel eserler ortaya çıkarıyor. Bu kadar zor olan bir el sanatını kolayca öğrenmelerini ve devamında da yapmalarını bir mucize olarak görüyoruz. Sonuçta teli normal ipe benzemiyor, iğnesini kavramak zordur. Sağlıklı insanlar dahi tel kırmayı zor yapar."

"Toplumun birer parçası olduğunu hissediyorlar"

Kursa biri erkek 8 engelli kursiyerin katıldığını bildiren Kaplan, onların toplumun birer parçaları olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu tür faaliyetlerde bulunmalarının engelli bireylerin gelişimine önemli kaktı sunduğunu belirten Kaplan, "Yaptıkları işleri gördüklerinde toplumun birer parçası olduklarını hissediyorlar. Böylelikle yeni arkadaşlıklar ve yeni el becerileri ediniyorlar. Biz bunu önemsiyoruz. Onların sosyal hayata daha fazla katılımlarını sağlamak için her kesimin daha fazla sorumluluk alması taraftarıyız." ifadelerini kullandı.

Engelliler kurstan memnun

Kursa katılan Hicran Bodur da tel kırma sanatını öğrendikleri için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "İlk başlarda biraz zorlanmama karşın çabuk öğrendim. Hocamız ve diğer görevliler bize çok yardımcı oldu. Ben ve diğer arkadaşlarım bu işi öğrendiğimiz için çok mutluyuz." dedi.