OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya; 30 farklı üniversiteden akademisyenin yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er de katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, OMÜ'nün uluslararasılaşma konusunda büyük bir gayret gösterdiğinin altını çizerek, ÖMÜ'ye dünyanın birçok ülkesinden öğrenci geldiğini ve daha kaliteli öğrencilerin OMÜ'yü tercih etmesi için gereken düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.

Bilgiç: 'YÖS'ün neden olduğu sorunlara çözüm arıyoruz'

2012 yılına kadar uluslararası öğrenci seçiminin YÖK'ün gerçekleştirdiği merkezi sınavla yapıldığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, 'Üniversitelerimizin büyük bir bölümü yurt dışında kendi sınavlarını yaparak uluslararası öğrenci seçmeye başladı. Ancak bu durum yaygınlaştıkça bazı sorunlara neden oldu. Bu sorunlar için de çözüm arayışlarına girildi. Bundan 7 ay önce YÖK'te katıldığım toplantıda bu konuda neler yapılabileceği üzerinde durulmuştu. Üniversitemizde bu sınavı yapan arkadaşlarımızdan da diğer üniversitelerin katılacağı bir çalıştay düzenleme önerisi gelince sorunların çözümüne katkısı olur umuduyla YÖK'le bu fikrimizi paylaştık. YÖK de fikrimizi olumlu karşıladı ve bugün aramızda YÖK'ten ve ÖSYM'den değerli konuklarımız var' dedi.

'Çalıştayın sonucunu rapor halinde YÖK'e sunacağız'

OMÜ'nün ve diğer üniversitelerin YÖS ile ilgili olarak neler yaptığı, neler yapabileceği hususunda herkesin fikrini paylaşarak tartıştığı, çözüm önerileri sunduğu başarılı bir çalıştayın gerçekleşmesini umduğunu dile getiren Rektör Bilgiç, 'Çalıştayın sonunda ortaya çıkan sonucu bir rapor halinde YÖK ile paylaşacağız. Çalıştayın, sürecin ilerleyen dönemlerinde daha makul, sorunların daha aza indirildiği bir dönemin yaşanmasına katkısı olmasını ümit ediyorum' diye konuştu.

Er: 'OMÜ uluslararası öğrenci sıralamasında 9. sırada'

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'in ardından Türk Yükseköğretim Sistemi ve uluslararası öğrenci konularında sunum yapan YÖK Yürütme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın tüm dünyada her geçen yıl önemi artan bir olgu olduğunu, bu öğrenci potansiyelinden her ülkenin daha fazla pay almaya çalıştığını, YÖK'ün de Türk yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşması için çok ciddi çalışmalar yaptığını vurguladı. 2000 yılından bu yana Türk üniversitelerinin aldığı uluslararası öğrenci sayısının 20 binden 100 binli rakamlara çıktığını kaydeden Prof. Dr. Rahmi Er, en fazla uluslararası öğrencinin geldiği ülkeleri Suriye, Azerbaycan, İran, Afganistan, Irak, Almanya, Yunanistan, Kırgızistan ve Bulgaristan olarak sıraladı. Bu öğrencilerin hangi üniversitelerde eğitim gördüğünü de açıklayan Rahmi Er, OMÜ'nün uluslararası öğrenci sayısının Türk üniversiteleri içerisinde 9. sırada yer aldığını belirtti. YÖK olarak nitelikli uluslararası öğrenciyi ülkemize kazandırmak için çalıştıklarını vurgulayan Er, bunun için öncelikli olarak yabancı dilde eğitim veren programların arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Rahmi Er, 'En büyük handikabımız yabancı dilde yeterli programımızın olmaması. Özellikle yabancı dilde doktora programı neredeyse hiç yok. Bazı alanlar öncelikli olmak üzere İngilizce program sayısının arttırılması gerekiyor' diye konuştu.

'Sağlıklı bir sisteme geçmek için bu çalıştayı da dikkate alacağız'

Üniversitelerin yurt dışında uyguladığı sınavların yol açtığı sorunlara ve bu sorunların nedenlerine de değinen Rahmi Er, 'Birden fazla üniversite bir ülkede aynı gün ya da çok fazla sayıda sınav uygulayabiliyor. Bu ve bu gibi durumlar Türk yükseköğretim sistemi hakkında olumsuz bir yargıya neden olabilir. Biz YÖK olarak bu yanlışları sürdürmeme kararındayız. Bu nedenle bu çalıştay da bize fikir vermesi açısından ve zamanlaması bakımından da çok iyi oldu. Çalıştay sonunda bize ulaştırılacak rapor da kesinlikle dikkate alınacaktır. Sağlıklı bir sisteme geçmek için katkısı olacak bu anlamlı çalıştay için Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'e ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

Kızılkaya: 'Uluslararası öğrencinin pazar payı 210 milyar dolar'

UNESCO'nun verilerine göre, 2020 yılına kadar uluslararası öğrenci sayısının dünya genelinde 7 milyona ulaşacağını kaydeden OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya da şunları söyledi:
'Uluslararası öğrenci, bir pazar aslında. Toplamda 210 milyar dolarlık bir pazar payı var. Bu nedenle ülkeler, diğer ülkelerden öğrenci çekmeye çalışıyor. Bizim üniversitemizde de uluslararası öğrenci sayısı şu an yüzde 4 civarında. En fazla Türkmenistan, Azerbaycan, İran ve Suriye'den öğrenci almaktayız. Uluslararası öğrencilerin kaliteyi, rekabeti, proje ortaklıklarını, üniversite sıralamasını, bilimi ve tanınırlığı arttırmak açısından önemli. Uluslararası İlişkiler Biriminin kaydettiği YÖS öncesinde ve sonrasında karşılaşılan problemleri diğer üniversitelerle bir araya gelerek çözüme ulaştırmayı amaçlıyoruz. Her bir üniversitenin sınav sistemi ile ilgili sorunlarını dinlemek ve karşılıklı fikir alışverişiyle çözüm üretmek niyetindeyiz. YÖS'le ilgili yaşanan sorunların azaltılması için üniversitelerin bir araya gelerek hazırlayacağı ortak bir sınav da uygulanabilir diye düşünüyorum. Sınav sorularının niteliği, sınav merkezlerinin yeri, hangi dilde yapılması gerektiği gibi konularda da ülkenin resmi makamlarının direktifi ile ortak bir çözüm bulabiliriz.'
Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya'nın moderatörlüğünde diğer üniversitelerden gelen temsilcilerin öneri ve sorunlarını dile getirdiği çalıştay; OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Kasap'ın "Sınav Sorularının Hazırlanması", ÖSYM Bilgi İşlem Daire Başkanı Ramazan Çetinkaya'nın "Sınav Güvenliği", OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz'in "Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Yerleştirme", OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Recai Oktaş'ın "Üniversitelerarası Network Oluşturma" ve OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rezan Yılmaz'ın "Çalıştay Raporu ve Bildirgesinin Oluşturulması" konulu sunumlarıyla devam etti.
Çalıştaya ayrıca; Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcılar Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, ÖSYM Bilgi İşlem Daire Başkanı Ramazan Çetinkaya ve akademisyenler katıldı.