Çay ve fındık işçilerine rehber hazırlandı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle 2 yıl süren araştırmada, fındık ve çay tarımı çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili prensipler belirlendi.

 Çay ve fındık işçilerine rehber hazırlandı

Yapılan araştırmalar neticesinde, çay ve fındık çalışanlarına yönelik tehlikelerin, risklerin ve bu risklere yönelik önerilerin yer aldığı "iş sağlığı ve güvenliği rehberi" oluşturuldu.

KTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gamze Çan, Prof. Dr. Murat Topbaş, Prof. Dr. Nazım Ercüment Beyhun, Doç. Dr. Vedat Toğan ile Dr. Volkan Karabacak tarafından hazırlanan rehberle, fındık ve tarım çalışanlarının hayatının kolaylaştırılması ve bu sayede de iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili risklerin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

"İki tarım da oldukça ciddi riskler ve tehlikeler içeriyor"

Topbaş,  yaptığı açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 2012'de yürürlüğe girdiğini anımsattı.

İş sağlığı ve güvenliği kavramının önemine işaret eden Topbaş, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki bazı maddelerin de 2020'ye ertelendiğini belirti.

Karadeniz'in de çay ve fındık başta olmak üzere iki önemli tarımsal ürün olduğunu vurgulayan Topbaş, "Çay ve fındık hakikaten ülkemize gelir getirici iş alanlarındandır. Bu iki tarım da yıl boyunca devam eder. Karadeniz'in iklim koşulları, arazi yapısı, mesela çayın da kendi içerisindeki özel yapısı nedeniyle tarımı da oldukça zordur. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği prensibi açısından iki tarım da oldukça ciddi riskler ve tehlikeler içeriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"İş sağlığı ve güvenliği prensiplerini belirlemek istedik"

Prof. Dr. Topbaş, bu anlamda KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak TÜBİTAK'a bir proje önerisinde bulunduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında fındık ve çay alanlarında iş sağlığı ve güvenliği prensiplerini belirlemek istedik. Bununla ilgili 2 yıl süren projemiz sonucunda çay ve fındık tarımıyla ilgili çalışanlara yönelik hazırladığımız bir rehber oluşturduk. Rehberi aynı zamanda tanıtım toplantılarıyla vatandaşlarımıza duyurmaya çalıştık. Amacımız bu rehberleri kullanarak çalışanlarımızın karşılaştıkları iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tehlikeleri, riskleri en aza indirebilmektir. Bu kapsamda da hazırladığımız iki projemiz daha var."

Hazırlanan rehberi insanlara tanıtmaya gayret ettiklerini aktaran Topbaş, elde edilen bilgilerin de uygulamaya geçmesini istediklerini kaydetti.

Topbaş, Trabzon dışında Giresun ve Rize'de de tanıtım toplantısı yaptıklarını işaret ederek, bu sayede çay ve fındık tarımıyla uğraşan çalışanların tehlikeleri görmelerini sağladıklarını sözlerine ekledi.



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'daki trafik sorunu tünel ile çözülecek

1 Samsun'daki trafik sorunu tünel ile çözülecek

İYİ Parti Samsun'da 6 ilçe başkanı belli oldu

2 İYİ Parti Samsun'da 6 ilçe başkanı belli oldu

Meteoroloji saat verdi! Yoğun kar yağışı geliyor

3 Meteoroloji saat verdi! Yoğun kar yağışı geliyor

Fuhuş baskınında ölmek üzere olan kadın kurtarıldı

4 Fuhuş baskınında ölmek üzere olan kadın kurtarıldı

Samsun'da nefes kesen rehine kurtarma operasyonu!

5 Samsun'da nefes kesen rehine kurtarma operasyonu!

Samsun'da 'Kara Cuma'ya rağbet yok

6 Samsun'da 'Kara Cuma'ya rağbet yok

Cezaevine girmemek için kendini vurdu

7 Cezaevine girmemek için kendini vurdu

Alkışlar Samsunlu çifte! Kardeşleri ayırmadılar

8 Alkışlar Samsunlu çifte! Kardeşleri ayırmadılar

13 yaşındaki sınıf arkadaşının tecavüzüne uğrayan 11 yaşındaki kız hamile kaldı

9 13 yaşındaki sınıf arkadaşının tecavüzüne uğrayan 11 yaşındaki kız hamile kaldı

Samsun'da torbacı tutuklandı

10 Samsun'da torbacı tutuklandı


SIRADAKİ HABER