Dünya otomotiv sektöründe büyük bir pazara sahip olan Türkiye'de son dönemlerde yerli üretim ile gündeme gelen otomobil sektörünün yanı sıra motosiklet sektöründe yerli üretimlerin büyük pazarı bulunuyor. Özellikle son 5 yılda satış hacmini yükselten ve her geçen yıl büyümeye devam eden sektörde, Türkiye pazarına yeni giriş yapmaya çalışan yerli ve yabancı markalar da yer alıyor. Türkiye'de şu an itibariyle motosiklet sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 30 motosiklet firması ile ilgili TUİK tarafından yapılan araştırmada, 2017 yılının ilk 9 ayında toplam 127 bin motosiklet satışı yapıldığı duyuruldu. 2016 yılına kıyasla bu yıl sektörde yüzde 13 oranında bir büyüme gerçekleştiği duyurulan verilerde, sektörün yüzde 75'lik oranını 73 bin 173 adet satış gerçekleştiren ilk 4 firmanın karşıladığı açıklandı. kuba motor her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok satış gerçekleştiren ilk 3 motosiklet markasından biri oldu. Kuba Motor'un Yönetim Kurulu başkanı Bekir Müjdeci, Kuba motorin tamamen yerli üretim yapan bir marka olduğunu hatırlatarak, 'Üretimini Gaziantep'te gerçekleştirilen Kuba Motor, kendi bünyesindeki Kuba ve RKS markalarıyla gerçekleştirdiği yerli üretim noktasında oldukça hassas, kararlı ve istikrarlı çalışmalarını sürdürüyor. TUİK verileri incelendiğinde dikkat çeken konu ise yerli üretim ürünlerindeki satış başarısında büyük bir paya sahip olan firmamız bu çizgisini her yıl daha da yukarıya taşımaya devam ediyor. 2017 yılı içerisinde B sınıfı sürücü ehliyeti ile 50 cc ve altı ürünlerin kullanılabilmesi ile ilgili yapılan yasal düzenleme ve sigorta fiyatlarının makul fiyatlara çekilmesi sektörün büyümesinde oldukça etkili oldu' dedi.
Sektörün mevcut durumu ve geleceği ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Müjdeci, 'Türkiye'de motosiklet sektöründe ne yazık ki bilinçsizce yapılan bir geriletme politikası mevcut. Özellikle sektörümüzde Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen ve kalite/fiyat noktasında daha uygun seçenekler sunan tüm marka ve modellere Çin Malı adı altında karalama politikası uygulanırken, tamamı yurt dışından gelen ve geldiği gibi satışa sunulan markalara ve modellere itibar gösterilmesi amaçlanmaktadır. Bu yönde algı politikası oluşturulmaktadır. Son 5 yılın TUIK verilerine baktığınızda ise yerli üretimle pazara sunulan marka ve modellerin daha çok satışının gerçekleştiğini görmekteyiz. Biz de ürettiğimiz ürünlerin parça aksamlarının bir kısmını yurt dışından tedarik etmekle birlikte büyük oranda parça aksamlarını Türkiye'de üreterek, ülkemiz sınırları içerisinde yerli üretim için üzerimize düşen katkıyı sonuna kadar sağlayarak arttırmak ve daha fazla istihdam sağlamak için var gücümüzle çalışmaktayız. Özetle Türkiye'de üretimi yapılan ve yüksek oranda yerli parça aksamlarının kullanıldığı mamuller yurt dışından direkt ithal edilenlerle kalitede yarışabilecek düzeye gelmiştir. Zaman içerisinde de yurt dışından tedarik ettiğimiz bazı parça aksamlarını Türkiye'de üretebilmek için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Firma olarak ciddi ve kararlı adımlar atmaktayız' şeklinde konuştu.

Elektrikli motosikletler de yerli üretim başlayacak
Genel Müdür Bekir Müjdeci, bu yılki Ağustos ayında ithal etmeye başladıkları elektrikli motosikletlerin 2018 yılından itibaren ünetimine başlayacaklarını belirterek, 'Elektrikli motosiklet üretiminde yerli üretime başlayacağız. 2017 yılı Ağustos ayından itibaren ithal edilen elektrikli motosiklet ve bisikletlere uygulanan ek gümrük vergilerinden dolayı elektrikli modellerimizin tamamını 2018 yılı itibariyle Türkiye'de üretmeye karar verdik. Yeni üretim tesisimiz ile ilgili hazırlıklara başlayarak, çalışmaları tamamlama aşamasına getirdik. Bu sayede yerli üretime önem verip yerli üretimdeki kalitemizi arttırırken son tüketiciye de kaliteli ürünleri ek vergiler olmaksızın daha uygun fiyatlarla ulaştırmayı hedefliyoruz. Umuyoruz ki yerli üretim noktasında tüm firmalar üretime önem vererek ülkemizdeki istihdama katkı sağlarlar' ifadelerine yer verdi.

Motosiklet sektöründe yerli üretim patlaması