CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Türkiye'de tarım üreticisinin 2017 yılı itibariyle bankalardan çektiği kredilerin 85 milyar TL'ye ulaştığını söyledi. Zeybek, "Osmanlı'nın batışı ekonomiyle oldu, aynı siyasal düşünce iktidarda; en yüksek seviyede borçlanarak nereye gittiğimiz belli aslında. Bu borç, 2017'de 85 milyar TL'yse faizleriyle birlikte seneye 100 milyar TL civarında katlanarak gidecek" ifadelerini kullandı.

GÜNÜ KURTARMAK İÇİN KREDİ

Türkiye'nin bütünüyle kalkınmasının tarıma bağlı olduğunu ifade eden Zeybek, "Ancak son 15 yıldır her türlü ürünü dışarıdan ithal eden, üretmeyen ve üretime değil araziye destek veren bir anlayış söz konusu. AKP hükümeti iktidara geldiği zaman çiftçinin tüm bankalara olan borcu 6.5 milyar TL'ydi. Ama şu anda ne yazık ki bu borçlanma 85 milyar TL'ye çıktı. Şu an çiftçi sadece kamu bankalarından değil, özel bankaların tamamında nereden kredi sağlayabilirse her yere gidiyor. Üstelik faizine de bakmıyor. Günü kurtarmak için kredi alıyor. Ödemeleri de sürekli erteliyor, erteledikçe de borç daha fazla artıyor. Şu an bir çiftçi ortalama 6-7 yıllık vadeli kredi alıyor. Yani çiftçinin önümüzdeki 6-7 yıllık geliri çoktan harcanmış durumda. Bu süre içinde kar edebileceği gelirini de vermiş durumda. Osmanlı'nın batışı ekonomiyle oldu, aynı siyasal düşünce iktidarda; en yüksek seviyede borçlanarak nereye gittiğimiz belli aslında. Bu borç, 2017'de 85 milyar TL'yse faizleriyle birlikte seneye 100 milyar TL civarında katlanarak gidecek" diye konuştu.

BÜTÇEDE TARIMIN PAYI ARTMADI

Tarımdaki kalkınmanın gerçekleşmesi için tarımın 5, 10 ve 50 yıllık planlarının yapılması gerektiğini savunan Zeybek, "Ancak bu planlamayı yapmıyorlar. Geçen yıl tarıma yapılan destek 13.5 milyar TL'ydi. Bu sene bütçede bu pay 14 milyar TL. Bütçenin arttığı kadar tarıma verilen desteği artırmadılar. Mevcut sistem üretimeyi, üretmeden tüketen toplum haline gelmeyi kendisine ideoloji edinmiş. Şu anda aklınıza gelebilecek her türlü ürünü ithal ediyoruz. Ana kalem ürünlerimizi ihraç dahi edemiyoruz, doğru fiyatlanma olmadığı için kar edemiyoruz. Biz CHP iktidarında tarım ve hayvancılıktaki desteğin artırılması için çalışacağız. Çünkü bu bir milli mücadele, bu mücadele herkes yer almak zorunda. Ancak şu anki iktidar milli olmayıp egemen güçlerle hareket ettiği için onların vermiş olduğu sermayeyi halkı mağdur ederek dağıtıyorlar" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER