Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, kent trafiğinde 2032 yılına kadar oluşabilecek sıkıntıları belirleyebilmek ve çözüm üretmek amacıyla 121 mahalledeki 424 kavşakta 70 personelle araç sayımı yaptı.

Kavşaklarda günün hangi saatinde ne kadar araç geçtiğinin tespitini yapan ekipler, 26 günde 1 milyonun üzerinde sayım gerçekleştirdi. Ekipler, ayrıca 20 bin kişi ile de görüşerek çözüm önerisi aldı.

Daire Başkanı Kadir Gürkan, karayolları, yan yollar ve kavşaklarda günün hangi saatlerinde yoğunluk yaşandığının belirlenmesinin gelecekteki trafik sorunun çözümünde önemli rol oynayacağını söyledi.

Yoğunluğu tahmini değil bilimsel yöntemlerle ortaya çıkardıklarını aktaran Gürkan, "Önümüzdeki 15 yılda kent içi ulaşımı şekillendirecek planı oluşturmak için cadde, kavşak ve ana yollarda araç sayımı yaptık. Bu sayım, gelecekteki çalışmalarımıza yön verecek. 5 bin 862 konutta 20 bin bireyden de ulaşım öneri verileri toplandı." dedi.

Yaptıkları sayımla insanların günlük yolculuk verilerinin de ortaya çıktığına dikkati çeken Gürkan, şunları kaydetti:

SAMSUN'UN YÜZDE 60'I ÖZEL ARAÇ KULLANIYOR

"Samsun'da vatandaşlarımız yüzde 60'ın üzerinde özel araçlarını kullanıyor. İnsanları toplu taşımaya yöneltmek için projeler hazırlayacağız. Çünkü trafikte özel araçlar büyük yoğunluk oluşturuyor. Yeni yapacağımız planla güvenli, konforlu ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi için gerekli politika ve yatırımlar oluşturacağız. Şehirde oluşacak ulaşım talebini tahmin ederek buna uygun ulaşım ağı oluşturulacak. Ayrıca karayolu şebekesi, raylı sistem yatırım, yaya ve bisiklet yolu geliştirme önerileri ile toplu taşıma hat ve işletme planları, otopark politikaları, şehirlerarası ve kırsal ulaşım bağlantıları gibi projelere bilimsel bir altyapı oluşturulacak."

Samsun Haberleri