CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Haberaks TV'de hafta içi her gün Burcu Düzgün Çoban'ın sunumuyla ekranlara gelen Haberin Sesi programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, artan genç işsiz oranının tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade etti.

DEZAVANTAJA DÖNÜŞTÜ

Türkiye'nin yıllar övündüğü genç nüfusun artık dezavantaja dönüştüğünü savunan Torun, "15 yıllık AKP hükümetleri maalesef ülkemizi her alanda olumsuzluğa sürüklediği gibi Türkiye'nin dinamik yapısından genç iş gücünden de faydalanamamaktadır. Hep övünüyoruz Türkiye'nin genç nüfusu var diye ama bu durum artık dezavantaja dönüşüyor. 20 yıl sonra bu piramit tersine dönecek ve olumsuzluğunu hep beraber yaşayacağız. Bugün ekmek, sebze israfından bahsediyoruz ama beyin israfından bahsetmiyoruz. Yetişmiş insan gücü heba ediliyor. Bu durum tehlikeli boyutlara vardı" dedi.

GENÇ İŞSİZ ORANI YÜZDE 30'LARDA

Genç işsiz oranının tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade eden Torun, "Genç işsiz oranı artık resmi sonuçlara baktığımızda yüzde 20'lerin üzerinde. Kayıtlı işsizlerimizin yanında bir de iş arama umudunu kaybetmiş artık istatistiklere yansımayan, İŞ-KUR'a başvurmayan gençlerimizi de düşündüğümüzde hesap maalesef yüzde 30'lara yaklaşıyor" diye konuştu.

GENÇLER TÜRKİYE'DEN KAÇIYOR

Beyin göçünün Türkiye için büyük risk taşıdığına dikkat çeken Torun, "Her ile bir üniversite kuruldu ama bu öğrencilerin hangi sahada çalışacağı planlanmadı. Günlük popülist politikalarla atılan bu adımlar herkesi olumsuz etkiliyor. Yurt dışı imkanı olan gençlerimiz eğitim ya da iş fırsatlarını değerlendirdiği an ülkeyi terk ediyor. Türkiye'den ciddi anlamda beyin göçü söz konusu. Bu anlamda Türkiye çok avantajlı olan konumunu maalesef kaybediyor. 15 yıllık AKP hükümetlerinde, 14 kez Milli Eğitim Bakanı değişti. Artık eğitimin milliliği kalmadı. Her gelen bakan sanki farklı bir hükümetmiş gibi politika uyguladı. Aynı bakan bile kendi görev süreci içerisinde farklı programlar uyguladı. Bu yapıyla sürdürdüğümüz eğitim sisteminden mezun olan gençlerimizin iş bulma şansı yok. Türkiye, bu avantajını kaybettiğinde gelişmiş ülkelerle rekabet edemez. Bu avantajını kullanmadığı sürece gençlerimiz bunalıma itiliyor ve toplum içerisinde problemli bir grup olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerine yer verdi.

Pirsu DÜZGÜN