Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şubesi tarafından, "Şehir Hastaneleri ve Türk Sağlık Sisteminin Durumu" konulu konferans düzenlendi. CHP Parti Meclisi Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Süslü tarafından verilen konferansta, şehir hastanelerinin eksileri ve artıları konuşuldu.

HEP KARŞI DURDUK

Konferans öncesi bir konuşma yapan SES Samsun Şube Başkanı Özgür Ulu, "Sağlıkta şiddetin olağanlaştığı, sağlığa ayrılan bütçenin üçe, hatta dörde katlanmasına rağmen hizmet niteliğinin düşmesi, iş yoğunluğundan sağlık çalışanlarının intihara sürüklenmesi gibi birçok sorun var. Tüm bunlardan daha da önemlisi hizmet alan ile veren arasında güven ilişkisi kalmamıştır. Sağlıkta içinde bulunduğumuz bu duruma, uygulanan bu tür uygulamalara her zaman karşı durduk ve durmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

MAHKEMELER DURDURDU

Başkan Ulu'nun konuşmasının ardından konuşan CHP Parti Meclisi Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Süslü, şehir hastaneleri konusunda açıklamalarda bulundu. Sağlık sektöründe değişim fikrinin her dönem var olduğunu belirterek, "Yapılan köklü değişikler ile sermayenin hemen her alanda müdahalesine açık hale gelen sağlık sektörü bir birikim alanı haline gelmiştir. Şehir Hastaneleri, aslında yeni bir olay değil. Önceki dönemlerde gündeme geldi fakat mahkemeler tarafından durduruldu. Gelinen noktada tüm hukuksal mücadelelere, tüm iptallere rağmen hükümet bunu bir onur meselesi yaptı. Bugün Türkiye'de 31 ya da 32 adet Şehir Hastenesi yapıldı ve planlandı" diye konuştu.

27 MİLYAR DOLAR KİRA

Mevcut ya da planlanan şehir hastanelerinin getirmesi muhtemel sorunlara da değinen Süslü, "Entegre sağlık kampüsleri genellikle şehirlerin dışına yapılması ve şehir içerinde bulunan hastanelerin kapatılması vatandaşların ulaşım masraflarını arttıracaktır. Hasta yataklarının toplam sayısının arttırılacağı söylemi de tartışmaları beraberinde getirmektedir. Yine şehir içerisindeki hastanelerin kapatılması ve mevcut arazilerinin ne şekilde değerlendirileceği de önemli bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Bunun yanı sıra devlet tarafından bu hastanelere ödenecek kira bedelleri de büyük meblağlar olarak görülmektedir. Sağlık Bakanlığı 2016 bütçesi sunumunda; Sayın Bakan 29 Şehir Hastanesi için yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ifade etmiştir. Kalkınma Bakanlığı'nca yayınlanan Kamu Özel İşbirliği 2015 Raporunda 17 Şehir Hastanesi için devletin 27 milyar dolar kira ödeyeceği belirtilmiştir. 32 Şehir hastanesi için ödenecek rakamlar daha da artacaktır" ifadelerini kullandı.
Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, KESK'e bağlı sendikaların başkanları, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.

Barış BUDANOĞLU