CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu'nun Giresun'daki Hidroelektrik Santralleri (HES) ile ilgili verdiği soru önergesine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tarafından verilen cevaba göre bu projelerden 37'sinin işletmede, 2'sinin inşaat halinde, 17'sinin ise proje, planlama aşamasında olduğu belirtildi.

SUSUZ BIRAKILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Bakan Eroğlu, önergenin cevap metninde, HES'lerin hangi dereler üzerinde kurulu bulunduğunun panosuna da yer verdi. Buna göre 14 projeyle en fazla HES, Aksu Deresi üzerine kurulacak. Firmaların taahhütlerini yerine getirmemesi halinde ilgili mevzuat gereğince cezai işlem uygulandığını ifade eden Bakan Eroğlu 'Adı geçen tüm projelerde; içme ve kullanma suları, doğal hayatın devamı için gerekli olan sular ve tarım alanları ile diğer kadim su hakları dere yatağına bırakıldıktan sonra, arta kalan sulardan enerji üretilecek. Hidroelektrik enerji üretimi projelerinde, mansap su hakları yapılan yasal düzenlemelerle güvence altına alındı. Bu nedenle Aksu Vadisi'nin tamamen susuz bırakılması söz konusu değil' cevabını verdi.

İNŞAATLARA BAŞLANDI

Projelerin ilgili bakanlıklar tarafından onaylanarak inşaatlara başlandığın kaydeden Eroğlu, su kaynağı üzerinde titizlikle durulduğunu, çevresel etkilerin en aza indirilmesiyle inşaatlara başlandığını söyledi. Eroğlu, Bektaşoğlu'nun Yüce Köyü'nde Samayıl Deresi üzerindeki HES'lerle ilgili olarak firmanın EPDK'dan ön lisans aldığını ve proje sahasında yapılan rutin denetimler sırasında; yer teslimi yapılmadan inşaat çalışmalarına başlandığının tespit edildiğini belirtti.