Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın eylül ayında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de tasarruf yapma oranı yüzde 14. Kamuoyunun yüzde 56'sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26'sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor. Ekonomi uzmanları sağlıklı büyüme için tasarrufu ve birikim yapmayı önerirken, bazı vatandaşlar harcamalarda yüksek oranda tasarruf yaptığını ancak giderleri çok fazla olduğu için birikim yapamadıklarını söylüyor.

EMEKLİ MAAŞIYLA BİRİKİM OLMAZ

Murat Meriç Karaoğuz: Tasarruf yapamıyorum çünkü giderler çok fazla. Birikim de şu anda mümkün değil. Emekliyim, emekli maaşı malum Türkiye'de bu miktarla birikim yapma şansımız yok. Sadece kenarıda yaşlılığımda sağlık sorunu veya başka türlü acil bir ihtiyaç için olur diye biraz biriktirdiğim bütçem var.

KISITLAYARAK TASARRUF

Asiye Şahin: Belli bir bütçemiz var bazı şeyleri kısıtlayarak tasarruf yapmaya çalışıyorum. Bütçemizle eşim ilgileniyor, elinden geldiği kadar birikim de yapmaya çalışıyor. Ben de ev hanımı olarak elimden geldiği kadar tasarrufa destek olmaya çalışıyorum.

HER AY BAŞKA İHTİYAÇ

Melahat Abdurrahmanoğlu: Tasarruf tabii ki yapıyoruz. Çünkü devir tasarruf devri, paramıza göre geçinmeye çalışıyoruz. Markete pazara gittiğimde her şeyi almıyorum mesela, bütçeme göre az az alıyorum. Bazen bir ay birisini diğer ay başka birisini alıyorum. Birikim yapamıyorum çünkü aldığımız zaten yetmiyor, nasıl birikim yapayım?

İHTİYAÇ ARTTIKÇA BİRİKİM YAPILAMIYOR

Elif Özkaya: Tasarruf yapabildiğimi söyleyemem. Aslında yapabilirim ama tasarruf yapamayışım kişiliğimle alakalı sanırım. Birikim de bir miktar çocuklarımız için yapmaya çalışıyoruz. Ama layıkıyla yaptığımızı sanmıyorum. Gelir arttıkça gider de aynı oranda artabiliyor. İhtiyaçlarınız, sevdikleriniz, istedikleriniz ve çocukların istedikleri arttıkça birikim de yapılamıyor. 'Bu ay rahata çıkarız' dediğimizde çocuk daha fazla şey isteyebiliyor. İnsanlar kesinlikle birikim yapmalılar, Türkiye'nin durumunu bugün varsınız yarın hiçbir şey olabiliyorsunuz.

MARKETTEN ELİM BOŞ ÇIKIYORUM

Düriye Hanım: Sürekli tasarruf halindeyim. Markete gidince bir şeyi alayım diğerini de almayayım diyorum. Hatta bazen markete girip birisini bile alamadığım oluyor. Elim boş çıkıyorum. Herkes için böyle olduğunu düşünüyorum. Birikim yapamıyorum, olmayan parayı nasıl kenara koyacağız? Böyle nasıl gidecek bilmiyorum, bir emekli maaşıyla hem çocuk okutuyorum hem de sokakta peynir mısır unu gibi şeyler satıp günde 20 lira civarında kazanıyorum.

ÇOCUK İÇİN BİRİKİM

Muhammet Ayan: Tasarruf yapıyorum. Bir şeyi beş kilo alacaksak üç kilo alıyoruz. Üç aylık bir çocuğum var o daha iyi okullarda okusun ve daha iyi yaşaşın diye birikim yapmaya çalışıyorum. Para artırabildiğimde bankaya yatırıyorum. Ev ve araba alma hayalim var ama şu an bu şartlarda çok zor.

BAHŞİŞLER BİRİKİM OLUYOR

İsmet Cengiz: Mecburen tasarruf yapıyoruz. Kendimi aldığım aylığın gününe göre ayarlamaya çalışıyorum. Bütçenin yarısı günlük harcamalara ve faturalara gidiyor zaten. Geriye bir şey kalırsa onu da kenara atıyorum. Kurye olarak çalışıyorum birikim için müşterilerimize sempatik görünmek için hoş davranıyoruz. Çünkü bahşişlerimizi biriktiriyoruz.

SON PİRZOLA YEDİĞİMDE ÖZAL CUMHURBAŞKANIYDI

Erdoğan Eresen: Emekliyiz nasıl geçineceğiz. Her şeyden tasarruf ediyoruz. Örneğin az önce eşimle kestane aldık ama 'Hepsini şimdi yemeyelim' diye düşündük. Yemeden de tasarruf olur mu? Ne olacak böyle? Nereye kadar gidecek? Türkiye büyüyormuş. Ben hiç bizim evde büyüdüğümüzü görmüyorum. Nereden geliyor bu büyüme? Aksine küçülüyor. Ayağını yorganına göre uzat derlerdi, şimdi yorganı kısaltıyorlar. Neden yorganı uzatmıyoruz da ayağımızı kısıyoruz. En son pirzola yediğimde Özal Cumhurbaşkanıydı. Zaten zor yetiriyoruz, nasıl birikim yapalım?

SUNİ HARCAMALAR KATLAMALI BORÇ OLUYOR

Sibel Özçakmak: Tasarruf yapmaya özen gösteriyorum. Özellikle giyim konusundaki harcamalarda kısıtlama yapıyorum, kredi kartını daha az kullandığımda daha fazla tasarruf yaptığımı farkettim. Birikim de azar azar, döviz ve altın olarak yapmaya çalışıyorum. Yoksa maaşın bir kısmını ayırma şansım yok. Birikimi de çocuğumun eğitimi için yapıyorum. Kredi kartlarını daha dikkatli kullanmamız lazım. Suni harcamalar bize daha sonra katlı borç olarak geliyor. Bu da aile içinde de sorunlara neden olabiliyor maalesef.

Zerrin SOMUNCU

Samsun Haberleri