Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 Sayıştay raporu hakkında düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir'in borçlarının 1 milyar TL'yi aştığını söyleyerek, yine Sayıştay raporunda yer alan ihale usülsüzlükleriyle ilgili Cumhuriyet Savcılarını konuyla ilgili soruşturma başlatması gerektiğini söyledi

BU BORÇTAN KURTULMAK MÜMKÜN DEĞİL

İlgili raporda Büyükşehir'in uzun vadede borçlarının 745 milyon TL, kısa vadeli borçlarda da 331 milyon TL borçla, toplamda 1 milyar TL üzerinde borcun yer aldığını belirten Akcagöz, "Büyükşehir'in geliri ise 541 milyon TL. Bu büyük bir açık ve müflis tüccar fotoğrafı. Yani Büyükşehir batakta ve batmaya da devam ediyor. Bu borç yöneticilerin şahsi borcu değil, keşke sadece kendilerini batırsalar. Ama bu borcu bütün Samsunlular ödemek zorunda kalacak. Keşke beceriksiz yöneticiler ödemek zorunda kalsaydı. Nüfus olarak bize yakın olan büyükşehir belediyelerle kıyasladığımızda Samsun at başı önde gidiyor. Samsun'un kısa vadede bu borç batağından kurtulması mümkün görünmüyor" dedi.

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Belediye işlerini ihale alan 34 şirketin kanuna aykırı iş yaptığı halde yalnızca 3'ünün ceza aldığını kaydeden Akcagöz, "Kamu ihale sözleşme kanunda belediyeyle iş yapan şirketlerinin de sorumlulukları var. Bu sorumlulukları yerine getirmediği takdirde ceza uygulanır. Hatalı, kusurlu ve eksik işlerle ilgili de bir düzenleme var. Şirket işi eksik yaptığında, o şirketten eksik yaptığı iş kesinti yapılır. Sayıştay raporuna 34 şirketin işini eksik yapmış ancak sadece 3 firmayla ilgili ceza uygulanmış. Bu şirketler neden diğerlerinden ayrıldı? Bu şirketler kimin bilmek isteriz. Bu şirketlerden kimin menfaati var? Kanuna aykırı hareket ettikleri halde, himaye edilmeye devam ediliyor. Bir diğer mesele Büyükşehir'in kamu ihale kanunu ihlal ederek, adeta yangından mal kaçırır gibi farklı usüllerde ihaleler gerçekleştirmiş. Sayıştay'ın raporuna göre bunun cezai yaptırımı var. Büyükşehir'i yönetenler bu kanunu bilmek zorunda. Ortada milyonlarca liralık kamu zararı var. Bundan sonrası yürekli Cumhuriyet Savcılarına düşüyor. Eğer herhangi bir soruşturma başlatılmazsa konuyu yargıya biz taşıyacağız" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR'İN ADI İSTİFAYLA ANILIYOR

Akcagöz ayrıca, Ankara, İstanbul, Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediye başkanlarının istifalarına da değinerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda açıklamaları var. Başka belediye başkanlarından da bahsediliyor, Samsun'un ismi de geçiyor aralarında. Elimizde belge olmadığı için konuşmak doğru değil belki, ama önümüzdeki günlerde Samsun'u bu konuda göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU