Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı, ekmekte gramajın düşürüleceği söylemlerini ve birçok ürüne yapılan zamlar hakkında değerlendirme yaptı. Zam üstüne zam yapıldığını kaydeden Başkan Yaktı, ekmek gramajının düşürülmesiyle ilgili açıklamalara tepki gösterdi. Vatandaşın zamlar altında ezildiğini kaydeden Yaktı, yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini ifade etti.

ÖRTÜLÜ ZAM YAPIYORLAR

Başkan Yaktı, her şeye üstü kapalı zam yapıldığını savunarak, 'Ekmek gramajının düşmesi örtülü zam demek. Gramaj düşecek ama ekmek yine bir liradan satılacak. Bizim kültürümüzde ekmeğin önemli bir yeri var ve vatandaşlarımızın çoğu ekmeksiz yemek yemiyor. Bir vatandaş evine 5 ekmek alıyorsa, gramaj düştüğünde 6 ekmek alacak. Yani 5 liraya doyuyorken, cebinden 6 lira çıkacak. Zam yok deniliyor ama inandırıcı değil üstü kapalı zam yapıyorlar. Sebze ve meyve fiyatları almış başını gidiyor. Bir mandalina 25 kuruştan tarladan çıkıyor, vatandaşa gelen kadar 2 lira oluyor. Zamlardan dolayı insanların hayatı eziyete dönmüş durumunda' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN DERİSİ BİLE KALMADI

Akaryakıta yapılan zamlara da dikkat çeken Başkan Yaktı, mazotun 5 lirayı bulduğunu ifade etti. Yaktı, 'En yüksek fiyatlı akaryakıtı kullanan ülke Türkiye. Dünya ülkelerinde petrol fiyatları düşerken bizde zam üstüne zam yapılıyor. Her şeye art arda zam yapıldı, kömür, su ve elektrik de zamlandı. İnsanları kaz gibi yoluyorlar ama artık vatandaşın derisi bile kalmadı. Yetkililer bu konuda artık gerekeni yapsın. Vatandaşın artık beli büküldü' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL