CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, söz aldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye'de tarım ve hayvancılıktaki politikaları yanlış olduğu konusunda eleştirdi.

İTHALATA BAĞIMLI HALDEYİZ

Mevcut iktidarın Türkiye'yi tarım ve hayvancılıkta iyi bir yere getireceği iddiasıyla iktidara geldiğini belirterek, "Ne yazık ki bir siyasal on altı yıllık süre içerisinde yapmış olduğu icraatlar ve projelerle ülke tarımını getirdiği nokta ortada. Yapılan planlama ve projelerle tarımın nereye geleceğini bilmeniz gerekirdi. Ülke tarım ve hayvancılığını bitirme noktasına getirdiniz. Ülkeyi tamamen ithalata bağımlı hale getirdiniz. Üretimin durduğu ve her türlü bitkisel ürünleri dışarıdan ithal ettiğimiz bir dönemdeyiz. Samanı bile ithal eder duruma getirdiniz. Türkiye'nin milli hasıla gelirinin yüzde 1'inin tarım ve hayvancılığa aktarılması gerekiyor. Bu sene gördüğümüz kadarı ile 14.5 milyar TL destek aktarma yapılıyor bu doğru değil. Önceki hükümetler dönemindeki yapılan uygulamaların aynı biçimde 2018 yılında uygulanacağını görüyoruz. Milli hasıla gelirinin 3 trilyonlar civarında olduğunu hesap edersek tarım ve hayvancılığa 30 milyar civarında destek yapılması gerekiyordu. Bu yapılmadı ve yine yanlış bir yoldayız. Gelin, bunun hükümeti, muhalefeti 'A', 'B' partisi olmaz. Üretimi artırıcı önlemleri geliştirelim. Kendi tükettiklerimizi kendimizin üretmesi gerekiyor. Bunu yapmak ve başarmak bizim elimizde" diye konuştu.

FINDIK FİYATI YANLIŞ

Karadeniz Bölgesi'nin temel üretim maddesi fındığa da değinen Zeybek, "Karadeniz'de fındık acı bir yara, bu acı yarayı gidermemiz gerekiyordu. Hükümet bir fiyat açıkladı, bunun adının 'taban fiyat' olması gerekirken tavan fiyat açıklandı. Tavan fiyatla berber tekelleşmiş şirketlerin ekmeğine yağ sürüldü ve yanlış yapıldı. Şu anda fındığın fiyatı 10 TL'nin üzerine çıkarılamamasının sebebi, hükümetin ve bakanlığın yanlış uygulaması.Taban fiyat yüksek fiyatlarda açıklansaydı 13-15 TL civarında ve 13-14-15 TL civarındaki iniş fiyatlarına müdahale edilseydi durum çok farklı olurdu. 100 bin tonun üzerinde fındık aldığınızı söylüyorsunuz. Tabii ki alınsın piyasaya müdahale edilsin. Şu anda tekelci şirketin açıklanan taban fiyatın altında alım yapması engellenecekti, bu yapılmadı, bu da doğru değil. Temennimiz, bu yıl geçti ama 2018 yılında böyle bir uygulamanın olmaması gerektiği inancı içerisindeyiz. Bakanlıktan toplumun beklentisi yüksek. Verilecek gerçekçi desteklemelerle üretimin artırılması ve ithal etmeden kendine yetebilen konumuna gelmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.