Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen törenle 2017 Türk-Fransız Edebiyat Ödülü, 'Boğaziçi'nden Mektuplar' adlı romanıyla Sebastien de Courtois'ya verildi. Paris'in 16. Bölge Belediyesinde yapılan törene, Türk ve Fransız yazar ve akademisyenlerle çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Türk-Fransız Komite Başkanı Marc Bernardin, kısaca Türk-Fransız Edebiyat Ödülü'nü belirleyen jüri üyelerini tanıttı. Yazarın Suriye, Irak, Lübnan ve Türkiye'de, dini ve Hristiyan azınlıklar ile Yezidiler'in 2014 yazında maruz kaldıkları trajediyi anlattığı 'Babil'in ırmakları üzerinde ağlıyorduk' başlıklı denemesinin yakın zamanda yayınlandığını belirten Bernardin, sözü Jüri üyelerinden yazar Keniez Murat'a bıraktı.
Yazar Murat, daha önce Edebiyat ödülü alan yazarlar ve kısaca eserlerinden söz ettikten sonra, 'Boğaziçinden Mektuplar' kitabının yazarı Sebastien de Courtois'nın çalışmalarından söz etti. Yazarın Türkiye'de evlenip Türkiye'de yaşadığını, Boğaziçi'nden Mektuplar kitabından daha önce yazdığı 'İstanbul'da bir Bardak Çay' isimli kitabının da bulunduğunu söyledi.
Ödül komitesi Başkanı Murat, Sebastien de Courtois'a ya romanında Türkiye'deki azınlıkların konumunu ve durumunu çok iyi yansıttığı için ödüle layık görüldüğünü söyledi. Türk-Fransız Edebiyat Ödülü'nü belirleme Jürisinde Kenize Murad'ın yanı sıra Venus Khoury Ghata, Nedim Gürsel, Ali Kazancıgil, Gaye Petek, Timur Muhittin ve Alexandre Jevakhoff da bulunuyor.
Ödüle layık görülen yazar Sebastien de Courtois, Türkiye ve İstanbul anılarını anlattığı konuşmasında, 'Kendimi bir anda Türkiye'de yaşayan Süryani toplumu içerisinde buldum. İpek yolu üzerinden Mardin'e gittim. Araştırmalarım bu çerçevede oldu' dedi. Daha önce de Türkiye'de yaşamış Fransız yazarların olduğunu ifade eden Courtois, 'Böyle bir ödüle layık görüldüğüm için teşekkür ediyorum' dedi.
Tarihçi, gazeteci ve France Culture'de yayınlanan 'Doğu'nun Hristiyanları' programının yapımcısı Sebastien de Courtois, aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu ve Hristiyan azınlıklar üzerine uzman bir basın muhabiri.

Türk-Fransız Edebiyat Ödülü sahibini buldu