Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında Rusya'nın Soçi kentinde Suriye için düzenlenen üçlü zirve sona erdi. Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Liderler zirvenin ardından ortak basın toplantısına geçti.

Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ve Irak'ta meydana gelen depreme değindi. Erdoğan, 'Depremde hayatını kaybeden İran ve Iraklı kardeşlerimizi Allahtan rahmet yaralananlara da acil şifalar diliyorum' dedi.

'Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın durması için önemli'

Zirvenin önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımın son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur. Astana bunun en güzel örneğidir. Astana süreci hamdolsun sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile oldu' şeklinde konuştu.

'Geldiğimiz nokta yeterli değil'

Suriye'deki krize ilişkin yaşanan gelişmelerin önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, 'Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesis edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir' diye konuştu.

'Kritik kararlar alacağımıza inanıyorum'

Zirve için güzel hazırlıklar yapıldığını belirten Erdoğan, 'Gerek dışişleri bakanlarımızın yaptıkları hazırlıklar, genelkurmay başkanlarımızın yaptıkları hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun ifadesidir. Bugün buradan çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. Bugün burada çok daha kritik kararlar alacağımıza inanıyorum' dedi.

'Çatışmalar durdurulmalı'

Çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili adımları belirlediklerini ifade eden Putin, ''Suriyeliler kendi geleceklerine kendileri karar vermeli. Çatışmalar durdurulmalı. Meslektaşlarım Erdoğan ve Ruhani ile birlikte yaptığımız bu olumlu görüşmeler için teşekkür etmek istiyorum'' açıklamalarında bulundu.

'Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor'

Türkiye, Rusya ve İran'ın Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirdikleri üçlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında Rusya'nın Soçi kentinde Suriye için düzenlenen üçlü zirve sona erdi. Zirvenin ardından liderler ortak basın toplantısına geçti. Basın toplantısında konuşan Ruhani, 'Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor. Krizi azaltmak ve gidermek adına fikir alışverişi yaptık' dedi. Ruhani, 'Suriye'de yeni anayasa yapılanması planlanıyor ve umarım orada özgür ve hür bir seçim olur' ifadelerini kullandı. Ruhani, Suriye'yi terk etmek zorunda kalan insanların vatanlarına geri dönemleri, Suriye'nin yeniden onarılması ve oradaki halkın refah içinde yaşayacağı bir gelecek temin etmek için davette bulunduklarını belirtti. Ruhani, üç ülkenin bu toplantıda görüşlerini açık bir şekilde beyan ettiğini, Soçi'de yakın bir gelecekte bir Suriye kongresinin gerçekleşmesi için de mutabakatlarını ilan ettiklerini bildirdi. Ruhani, üç ülkenin Dışişleri Bakanları, Genelkurmay Başkanları ve üç ülkenin İstihbarat Kurumlarının da bu milli kongrenin gerçekleşmesi için alt yapıyı hazırlamak adına yardımcı olacaklarını belirtti.