Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü'nün ilk mezunlarından olan Ordulu İsmail Hakkı Delice, Türkiye'nin zor dönemlerinde fedakarlıklarla öğretmenlik yaptı. 78 yıllık öğretmenlik hayatında binlerce öğrenci yetiştiren Delice, 3 yıldır Samsun Büyükşehir Belediyesi Huzurevinde kalıyor. Yetiştirdiği öğrenciler; savcı, hakim, doktor, mühendis, milletvekili, bakan gibi birçok meslek dalında iş sahibi olan Delice, şimdi onların kendisini ziyaret etmesini istiyor.

"Şimdiki öğretmen saati bekler"

Zor şartlarda öğretmenlik yaptıklarını belirten Delice, "O zamanlar ülkenin durumu iyi değildi. Okullarımızı kendimiz yaptık. Gece-gündüz bir aile gibi çalıştık. Okullarda hademe, amele, usta olmazdı. Usta eli değmeden okullarımızı kendimiz yaptık. 5 kilometreden, yalın ayak sırtımızda taş taşıyarak okullarımızı yaptık. Biz çok fedakarlık yaptık, para pul düşünmedik. Şu anda bile düşünmem. Şu andaki eğitim iyi değil. Her şey devletten bekleniyor. Şimdiki öğretmen saati bekler, 'saatim dolsun çıkayım' der. Biz her halimizle örnek olduk. İdealist olduk. Ben ders defterini dahi okulda yazmadım. Teneffüs nedir bilmedim. Okulun sobasını öğrencilerle biz yakardık. Okulun diğer işlerini biz yapardık. Gece yaşlıları okuturduk. Okuma-yazma öğretirdik onlara. Bir gece kadınları bir gece erkekleri okuturdum. O zaman imkanlar kısıtlıydı. 150 öğrenciyi aynı sınıfta okuttuğum yıllar oldu. Onları da öyle bir yetiştirdim ki hepsini hayata hazırladım. Okuttuğum öğrenciler; savcı, doktor, milletvekili, bakan, öğretmen mühendis gibi bir çok meslek sahibi oldu" dedi.

"Hanım öldü mü erkeğin işi bitmiştir"

Eski öğrencilerinin Öğretmenler Günü'nde kendisini ziyaret ettiğini belirten Delice, "Öğretmenler Günü'nü iple çekerim. Ziyaretime gelenler öğrencilerim oluyor. Ama bazıları vefat etti. 3 yıldır huzurevindeyim. Hanım öldü mü erkeğin işi bitmiştir. Para insanı bakmaz. İçimizde trilyonluklar da var. Burada her hizmetimiz yapılıyor. Her isteğimiz yerine getiriliyor" diye konuştu.