Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Samsun İl Temsilciliği tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla "Kadına Yönelik Şiddete Çok Boyutlu Bakış" adlı panel düzenlendi.

HER MESAJA İHTİYAÇ VAR

Atakum Sanat Merkezi'ndeki panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından söz alan KADEM Samsun İl Temsilcisi Meral Kıvırcı, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak için 1999 yılından beri çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirterek, "Etkinlikler, farkındalık oluşturulması açısından önemli, fakat yeterli değil. Şiddetin her türlüsüne verilecek ve amacına ulaşacak her mesaja ihtiyacımız var. Önce farkında olacağız, sonra eylem planlarımızı oluşturup harekete geçeceğiz. Kadına şiddete karşı olduğumuz kadar çocuğa, ebeveyne, güçsüze yönelik şiddete de karşıyız. Şiddet; sıfatlardan, kimliklerden bağımsız bir insan hakkı ihlalidir. Bizler KADEM olarak, herkesi şiddete karşı durmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KATILIMCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

Konuşmanın ardından, Moderatörlüğünü OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı'nın yaptığı panele geçildi. Panelde; Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami Gürbüz kadına yönelik şiddetin hukuki boyutu, OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rifat Şahin kadına yönelik şiddetin psikolojik boyutu, OMÜ İlahiyat Fakültesi'nden Doç Dr. İbrahim Turan kadına yönelik şiddetin dini ve kültürel boyutu ve OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi'nden Yasemin Yüce Tar da kadına yönelik şiddetin sosyolojik boyutu ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.

Barış BUDANOĞLU