Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Terörizmle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuşma yaptı. İstikrarsızlık ve güvenlik eksikliğinden en çok mustarip olanların Müslümanlar ve İslam ülkeleri olduğunu ifade eden Canikli, 'Terör örgütlerinin bir kısmı İslam'ın adını kullanarak masum insanlara saldırmaktadır. Mısır'daki son katliamı en kuvvetli biçimde kınıyor ve başsağlığı diliyoruz. Cuma namazı kılan masum Müslümanlara saldırmak hiçbir hakiki Müslüman'ın tahayyül dahi edemeyeceği büyük bir günahtır. Bu katiller hiçbir şekilde İsamiyet'i temsil edemezler. Ancak yine de İslam âlemi içerisindeki ayrılıkları suistimal edebilmektedirler. Bizler dayanışma içinde hareket etmek zorundayız. Teröristleri mazeret ve bahanelerinden mahrum bırakmanın tek yolu birlik olmaktır. Aynı şekilde hakikî bir birlik, siyasi, mezhepsel ve etnik gerginliklerin üstesinden gelmemizi gerektirir. Güneydoğu Asya'dan Afrika'ya, Kafkasya'dan Körfez bölgesine uzanan Müslüman dünyasında uyuşmazlıklardan, düşmanlıktan ve ihtilaflardan kaçınmalıyız. Bunlar teröristlerin elini güçlendirmektedir. Bu hengâme içinde, Müslümanlar öldürülmekte, Müslümanlar acı çekmektedir. Müslümanlar olarak bu akan kanı durdurmak bizlerin görevidir. İslam, barış dini olarak bize böyle rehberlik etmektedir' dedi.
İslam alemindeki gerilimlerin süratle ele alınması gerektiğini belirten Canikli, 'Hoşgörü, Körfez bölgesinde ve Orta Doğu'da istikrarın tesisinde kilit role sahiptir. Körfez bölgesindeki meseleler, Körfez İşbirliği Konseyi vasıtası da dahil olmak üzere en iyi şekilde Körfez ülkelerinin kendileri tarafından ele alınabilir. Bu İslami dayanışma ruhu, İslam aleminin her tarafında hakim kılınmalıdır' diye konuştu.
Terörizmi oluşturan temel nedenlerin üzerine gitmenin tek başına yeterli olmadığını söyleyen Bakan Canikli, 'Terörizme hep birlikte etkili biçimde karşı koymalıyız. Başkalarının bizler adına terörle mücadele etmesini bekleyemez ve bunun için başkalarının yardımını arayamayız. En fazla ıstırap çekenler, kendi acılarını da en iyi biçimde dindirebilir. Bu anlayışla Koalisyon girişimi de, terörizme karşı müşterek gayretlerimize Müslüman âlemindeki safları sıkılaştırmamıza yardımcı olmak suretiyle katkı sağlayabilir' şeklinde konuştu.
Bakan Canikli sözlerine şöyle devam etti:
'Aslında, terörizmin her türünün reddedilmesi ve tümüyle mücadele edilmesi Aralık 2015 tarihli ortak bildiride kilit ilke olarak yinelenmiştir. Maalesef, bu ilke küresel çapta uygulanmamaktadır. Bazı ülkelerin FETÖ terör örgütü bağlamındaki önyargılı ve mütereddit yaklaşımları bunun bir örneğidir. Benzer şekilde terörizmle mücadeledeki yapıcı çabalarımız, büyük bir stratejik ve ahlakî hata nedeniyle zarar görmektedir. DEAŞ'la mücadeleyi bir başka terör örgütü olan PKK/PYD/YPG'yle ortaklık kurarak sürdürmek yanlıştır. Bu durum Suriye'nin geleceğini tehlikeye sokmakta, ayrıca bölgesel güvenlik ve istikrarı da tehdit etmektedir. Biz, herhangi bir terör tehdidine asla müsamaha göstermeyeceğiz ve PKK/PYD/YPG'ye karşı gerekli tüm tedbirleri tereddütsüz biçimde almaya devam edeceğiz. Bu mücadelemizde tüm dostlarımızdan çekincesiz destek bekliyoruz.'

'Terör musibetine birlik içinde karşı durmak yönündeki kararlılığımız sağlamdır'
Türkiye'nin DEAŞ'la mücadelenin en ön cephesinde yer aldığını ifade eden Bakan Canikli, 'Fırat Kalkanı Harekâtı bu kararlılığımızın açık bir göstergesiydi. Bu arada Suriye'deki durumu sükunete eriştirme yolundaki gayretlerimiz, Astana ve Cenevre görüşmeleri vasıtasıyla siyasi süreci ilerletmektedir. Bunlara ilaveten, aşırılıkçı ideolojilerle ve yabancı terörist savaşçılarla da mücadele etmekte, aynı zamanda terörün finansmanının önlenmesi için çalışmalar da yürütmekteyiz. Koalisyon kapsamında bu alanlarda sarf edilecek ilave gayretler de faydalı olacaktır. Koalisyonu gerçek anlamda işlevsel, etkili ve muktedir kılmayı hedeflemeliyiz. Türkiye bu amaç doğrultusunda çalışmaya hazırdır. Terör musibetine birlik içinde karşı durmak yönündeki kararlılığımız sağlamdır. Tam bir dayanışma içinde olursak, bu alandaki çabalarımızı daha da etkili hale getirebiliriz' dedi.

Bakan Canikli: “Teröristleri mazeret ve bahanelerinden mahrum bırakmanın tek yol