Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Haber Medya Grubu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO), Lovelet Sahne iş birliği ile Haberaks TV'de başlayan, yapımcılığını ve sunuculuğunu Haberaks TV Genel Yayın Müdürü Sinan Sallabaş'ın yaptığı İş'te Samsun programının ilk konukları OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu oldu. Programla birlikte Türkiye'de ilk defa bir üniversite, üretilen bilginin iş dünyasında nasıl karşılık bulacağı sorusuna canlı yayında cevap verdi.

ÜNİVERSİTEMİZİN KAPILARINI AÇTIK

Üniversite ve şehir buluşması için adımlar attıklarını ifade eden Rektör Bilgiç, bu konuda Üniversite Danışma Kurulu adında bir kurul oluşturduklarını kaydetti. Şehrin karar alıcılarını, işadamlarını ve akademisyenleri biraraya getirdiklerini dile getiren Bilgiç, 'Üniversite olarak ürettiğimiz fikirlerin sahada karşılık bulmasını kolaylaştıran bir yapı. Şubat ve mayıs aylarında toplantılar gerçekleştirdik. İki toplantıda da bu yapının çok faydalı olacağı kanaati oluştu. İki önemli proje yaptık. Biri buzağı sütüyle alakalı bir projeydi. Bu konuda yapılan yanlışlar Türkiye'nin milyon liralar kaybetmesine sebep oluyordu. İki arkadaşımızın geliştirdiği patentle bu sorunu aşma noktasına geldik ama maddi imkansızlıklar vardı. Valimizin talimatıyla ve OKA'nın desteğiyle bu sorunu aştık. Karadeniz bölgesinde yıllık 600 milyon liralık kaybın önüne geçilecek. Bir fikriniz ve bilginizin olması, onun hemen hayata geçirilmesi anlamına gelmiyor. Hayata geçirilmesi için çok daha değişik imkanlar gerekiyor. Bunları sağlayabilmeniz de kendi odanızda ürettiğiniz bilgiyle yatıp kalkarak olmuyor. Yazdığınız bir makaleyle de mümkün değil. Bunun gerçekleşebilmesi için girişimciye, bütçeye, bazı protokollere ihtiyaç var. Bunların gerçekleşebilmesi de üniversitenin ürettiği bilginin açık kapıları görüp, buradan yararlanmakla mümkün oluyor. Biz de üniversitemizde öncelikle bu kapıları sonuna kadar açacak yolları bulmaya çalıştık ve çok güzel bir yolda ilerliyoruz' şeklinde konuştu.

FİİLİ OLARAK ÇALIŞACAKLAR

Üniversite ve sanayici işbirliğinin çok önemli olduğunu kaydeden Murzioğlu, bu konuda Rektör Bilgiç ile önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Murzioğlu, 'Öğrenci, üniversite eğitimini alırken, bizim işletmelerimize gelip fiili olarak çalışmalarıyla alakalı bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon ilk toplantısını yaptı. Hangi işletmenin hangi düzeyde üniversite öğrencisini kendi bünyesinde barındıracağını, eğitim vereceğini dair bir liste çıkardık. Şimdi sanayicilerimizi gezerek, üniversitemizin bizlere vereceği öğrenciler, fiilen oralardaki çalışmaları görerek, kendilerine katkı sağlayacaklar. Sanayiciler, bu konuda duyarlı. Çünkü üniversitede yetişmiş eleman bizim yanımıza gelecek. Bizde sadece kitap üzerinde gördüğüyle kalmasını istemiyoruz, biraz daha tecrübeli olarak bize gelmesini istiyoruz. Bu nedenle fakültelerin son sınıflarından gelen öğrencilerin fiili olarak imalat yapmasını ve işte atılmalarını talep ediyoruz. Bunu da önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğimize gönülden inanıyorum' ifadelerini kullandı.

KARŞILIKLI BİR YARAR SÖZ KONUSU

Rektör Bilgiç, diplomanın bir kapı açtığını ancak açılan kapıdan sonra istenilen yere ulaşma noktasında yapılan işin sahada görülmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Bilgiç, 'Bir aylık stajla bu konunun halledildiği düşünülüyor ama bunun yeterli olmadığı kesin. İsteğe bağlı işyeri eğitimi diye bir eğitim, üniversitelerin bir kısmında başladı. Bu konuda temmuz ayında bir kanun çıktı ve zorunlu işyeri eğitimi diye bir eğitim uygulanacak. Bu kanunun sağladığı fırsatlar var, öğrenci sahada o işi öğrenebilecek ve karşılığında bir miktar ücret alacak. Bu ücret, devlet tarafından karşılanacak. Öğrenci, sahada deneyim kazanırken, işyeri de, öğrencilerin yetişmesine katkı sağlayacak, bilgi ve becerisinde yararlanmış olacak. Karşılıklı bir yarar söz konusu, üniversite olarak bizde bunu çok kısa zamanda uygulamaya başlayacağız. Mezun olunca herkes, 'ben şimdi ne yapacağım' der. Sahada 3-5 ay bizzat o işi yapınca, işte o zaman alıyorsunuz neler yapabileceğinizi, ne kadar yetkin ve ne kadar bilgili olduğunuzu yaşayarak, görüyorsunuz. Bu nedenler öğrencilerimiz, diplomalarını almadan önce bu deneyimi yaşamaları büyük bir şans olacak. Bunu çok önemsiyoruz ve mutlaka uygulayacağız. Öğrencilerimiz, iyi bir üniversite okuyor ama notunuz 100 de olsa siz artık en yetkin kişi değilsiniz. Bunu bilin, eksiklikleri gidermek amacıyla işyeri eğitimleri önemli görüldü. Bunun hayata geçirilmesi de bütün bölümleri kapsayacak şekilde olacak' diye konuştu.

TAVSİYEM, DİL ÖĞRENMELERİ

Samsunlu sanayicilere sahip çıkan bir oda olarak OMÜ'ye de sahip çıktıklarını aktaran Murzioğlu, öğrenci tercihinde önceliğin OMÜ olacağını dile getirdi. Yabancı dil vurgusu yapan Murzioğlu, 'Aslında biz diploma istemiyoruz, biz ihracatı geliştirmek için üniversiteliden veya çalışacak olan kişiden yabancı dil istiyoruz. Sevgili öğrencilere tavsiyem; sadece üniversite diploması yetmiyor. Bundan sonra kendi dilinizden ayrı en az iki dil bilmeniz lazım. Bu olmadıktan sonra dünyaya açılamazsınız. Artık dünya gelişti ve değişti. Samsun'daki bir işletme rakip olarak, Bursa'daki bir işletmeyi görüyordu ama bugün Türkiye'deki firmaların rakipleri New York, Şanghay'daki bir işletmedir. Dünya globalleşti. Mutlaka bir dil istiyoruz ve önümüzdeki senelerde başlatacağımız işyeri eğitimlerinde tecrübe edinecekler ve yetişmiş eleman olarak hayata atılacaklar. Öğrencilerden istediğimiz bu' dedi.

ÇOKBİLMİŞLERİN BULUNDUĞU YER

Lisans düzeyinde bir yeterlilik belgesi olarak alınan diplomanın, sahada karşılığı yoksa kişinin sıkıntıya girdiğini ifade eden Rektör Bilgiç, 'Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yapıyoruz. 6 aydır rektör yardımcımız, kendisini bu işe adadı. Bugünü görmenin ötesinde geleceği de görmemiz lazım, ona göre de bir hazırlık yapmamız şart. Üniversiteler, aslında dünyada da öyledir, değişme dirençli kuruluşlardır. Çünkü çokbilmişlerin bulunduğu yerdir. Çok bilenler de öyle kolay kolay değişmeyi göze alamaz. Dolayısıyla üniversitelerin değişimi için 'mezardaki ölüyü yürütmekten zordur' diye bir ifade var. Ancak şartlar o kadar zorluyor ki üniversitelerin buna direnç göstermesi mümkün değil. Projeler dahi holdinglerin, işadamlarının, sanayideki büyük kuruluşların taleplerine göre gerçekleştirilir oldu. Bu nedenle üniversitelerin, kendilerini bu değişimden uzak tutması mümkün değil. Geri tutan da bir müddet sonra kepenkleri indirecek. Başarısızlığa inanmış birisinin başarılı olma şansı yok. Başarılı olmanın en önemli nedeni, kendimiziz. Tüm olumsuzluklara rağmen biraz gayret gösterip, çevrenizdekilerin farklı bir çaba içerisinde olmanız halinde önünüzün hiç kapanmadığını göreceksiniz. Kendinizi asla başarısızlığa mahkum etmeyin' ifadelerini kullandı.

UMUTSUZ OLMAYIN

Öğrencilerin umutsuz olduğunu gözlemlediğini ifade eden Murzioğlu, 'umudunuzu kesmeyin' diyerek öğrencilere nasihat verdi. Murzioğlu, 'İş bulamayız diye bir endişeniz kesinlikle olmasın. Bizlerin iş verecek insanlara, sizlerin de işe ihtiyacı var. Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 11'lerle ölçülüyor. Bunun ortadan kalkması veya bu oranın düşmesi için biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. KOSGEB'in girişimcilik verdiği destekler var, o programlara katılın. Son zamanlarda e-ticaret aldı başını gidiyor. Geçen seneden bu zamanda yüzde 38 artmış, elinizde bir akıllı telefonla ürün satabiliyorsunuz. Umudunuzu asla elinizden bırakmayın, mutlaka bir umutla yaşayın' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL