MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak, Merkez Bankası'nın 2018-2020 enflasyon hedefini değerlendirdi.

SİYASİ MALZEME OLDU

Merkez Bankası'nın bu dönem için açıkladığı yüzde 5 enflasyonunun ulaşılabilir olmadığını dile getiren Usta, "Bu hedef için Merkez Bankası'nın çok uğraşması lazım. Bu gidişle ve enflasyona bakış açısıyla sürecin ilerleyemeceği çok net. Dolayısıyla Merkez Bankası güvenilirliğini yitiriyor. En önemli silahının itibar olması gereken Merkez Bankası, gidişatla bu durumu da zarar veriyor. Kurumun bağımsızlığı ve müdahale konusunda ciddi siyasi açıklamalar var. Bu Merkez Bankası'nın durumunu zorlaştırıyor. Merkez Bankası kendi bağımsızlığına itibarına sahip çıkmıyor. Kurumun enflasyonla mücadelede elindeki araçları serbestçe kullanamıyor. Elindeki en büyük araçlardan biri hiç istenmese de faiz artırımıdır. Ancak kurum, siyasetle o kadar içiçe girdi ki bu durum bile çeşitli olumsuz sonuçlar doğuruyor" dedi.

KARAR TALİMATLA ALINMAMALI

Ekonomik göstergelerin Merkez Bankası'nın çaresizce faiz artırımı yapmasını zorunlu kıldığına dikkat eken Usta, "Bu noktada geç kalınmaya başlanması maliyetleri de artırıyor. Daha önce faiz artışı yapabilseydi daha küçük oranlarla bu durumu yönetebilirdi. Ama şimdi daha yüksek bir faiz artışı yapmak durumunda. Burada da özellikle Cumhurbaşkanının 'Faizler aşağı çekilsin' şeklindeki değerlendirmeleri etkili oluyor. Her zaman 'Faizle ilgili karar talimatla alınamaz' dedik" ifadelerine yer verdi.

Pirsu DÜZGÜN