Samsun Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Adem Arslan, 1 Aralık itibariyle bilirkişilik başvurularının başladığını ve başvuruların 11 Aralık'a kadar devam edeceğini ifade etti. Bilirkişilikle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi veren Arslan, yargıya olan güvenin artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

ARTIK HUKUK VE CEZA AYRIMI YOK

Yeni bilirkişilik sisteminin, yapılan ilanla başlatıldığını ifade eden Arslan, önceki yıllarda hukuk bilirkişiliği, ceza bilirkişiliği şeklinde ayrı ayrı yapılan ve her il komisyonunun yaptığı bilirkişilik başvuru işlemlerinin artık hukuk ve ceza ayrımı olmaksızın, tek tip olarak bilirkişilik bölge kuruları tarafından yapıldığını dile getirdi. Arslan, 'Başvurularımız takvim sıkışıklığı nedeniyle kısa bir sürede alınacak, bu süre dikkate alınarak, başvurular e-devlet üzerinden de yapılabilir. Başvuru şartları ise kanunla düzenlenmiş şartlar. Bu şartlar, belirli suçlardan mahkum olmamak, temel ve alt uzmanlık alanında en az 5 yıl fiilen çalışmış olmak. Ayrıca temel bilirkişilik eğitiminin alınması diğer yıllara göre en büyük farklılık. Bu eğitimler devam ediyor, eğitimi bitirip sertifikasını alanlar var. Bu sertifikaları biz kendilerinden istiyoruz. Ayrıca başvuruların sonucunda kişilerin terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olup olmamasına dair araştırma yapılacak. Şartları taşımadığı tespit edilen kişiler, listelerden çıkartılacak' diye konuştu.

EVRAKLAR TAM OLMALI

1 Aralık itibariyle e-devlet üzerinden başvuruların gelmeye başladığını aktaran Arslan, bizzat kurula gelerek de başvuru yapanların olduğunu dile getirdi. Ayrıca Samsun Bilirkişilik Bölge Kurulu'nun yetki alanında bulunan 9 ilin adli yargı komisyon başkanlıkları, bu illere bağlı bir kısım ağır ceza merkezi olarak ilçelerin adli yargı komisyon başkanlıklarında da bilirkişilik başvuruları yapıldığını ifade eden Arslan, 'Başvurularda istenilen evraklar tam değilse bunlarla ilgili eksiklikleri tamamlamak için başvuruda bulunanlara internet üzerinden duyuru yapılacak. 15 gün içinde evrakını tamamlamazlarsa başvuruları evrak eksikliğinden dolayı geçersiz sayılacak. Başvuru yapan kişilerin, kendi uzmanlık alanları noktasında yanlışlık yapmaları durumunda bölge kurulu tarafından talepleri reddedilecek. Bilirkişilik yapabilmelerine karar verilecek kişiler ise ilan edilip, bu ilanda belirtilen tarihte belli yerlerde yeminlerini yapacaklar ve daha sonra sonuç listesinde yayınlanacak' ifadelerini kullandı.

İŞTE EN ÖNEMLİ AYRINTI

Bilirkişi görevlendiren mercilerin, internet sayfalarında yayınlanan bilirkişi listelerinden görevlendirme yapacağını dile getiren Arslan, bilirkişi listelerinde olmayan kişilerin, bundan sonra bilirkişi olarak görevlendirilmeyeceğini kaydetti. Arslan, 'Bu husus, yeni sistemin en önemli noktalarından bir tanesi… Çünkü daha önce bilirkişi görevlendiren merciler, listelerde binlerce kişi olmasına rağmen o listelerde yer alan kişilerden değil kendilerinin buldukları kişileri görevlendiriyorlardı. Bu durum da listelere yazılan kişiler arasında eşitsizlik oluşturuyordu. Bakanlığın bu konudaki direktifleri doğrultusunda bilirkişi görevlendirmeleri tamamen bilirkişi listeleri üzerinden yapılacak. Samsun Bilirkişilik Bölge Kurulu listesinde aranan bir bilirkişi bulunamadığı zaman diğer bölge bilirkişilik kurullarının listelerine müracaat edilecek. Bu uygulama bilirkişilikte yaşanılan sorunları çözecek' şeklinde konuştu.

LİSTE 3 YIL SÜREYLE GEÇERLİ OLACAK

Başvuruların 1 Aralık'ta başladığını ve 11 Aralık'a kadar devam edeceğini aktaran Arslan, 12-21 Aralık arasında başvurularının değerlendirileceğini ifade etti. 22 Aralık'ta başvuruları kabul edilen kişilerin ilanının yapılacağını kaydeden Arslan, '22-26 Aralık arasında bu kişilerin yemin etmeleri için ilgili yerlere gitmelerini isteyeceğiz. Yemin eden kişiler nihai listede yer alacaklar ve bu kişilerin isimleri ilan edilecek. Böylelikle 2018 yılı için ilan edeceğimiz bilirkişi listeleri 3 yıl süreyle geçerli olacak. E- devlet üzerinden başvuruların daha yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Bilirkişilikle ilgili yapılan tüm bu düzenlemelerin tek bir amacı, vatandaşlarımızın adalete daha güvenli, ekonomik, hızlı, doğru ve tarafsız bir erişimlerini sağlamak. Bu konuda yargıya olan güvenin artırılması en büyük hedefimiz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL