Kavaklılar Tanışma Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nde 'Samsu'nda Kültür' konulu söyleşi yapıldı. Söyleşiye katılan eski Samsun İl Kültür Müdür Vekili ve eğitimci Şakir Cengiz Akkaya, "Kültür bir topluluğun tinsel özelliğini duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan gelenek durumundaki her türlü yaşayış düşünce ve sanat varlıklarının tümüdür. Samsun da, Kafkaslardan, Balkanlardan, Doğu Karadeniz ve çeşitli illerden göç edip gelenlerin kültürlerinden karışmış zengin bir kültüre sahiptir. Bu bağlamda evlenme, sünnet, ölüm, yayla kültürü, oyunlar farklılıklar vardır. Hepsi Samsunumuzda benimsenmiştir" dedi.

MUTFAĞIMIZ ZENGİN

Samsun mutfağının da çok zengin olduğunu ifade eden Akkaya, "Kıymalı pide, Kaçamak çorbası, Mısır çorbası, Haluşka, lahana sarması, pırasa sarması, Çakallı Menemeni, Kaypancak, Kıvratma, Kaz Tiriti, v.s gibi önemli yemeklerimiz var. Samsun Opera ve Bale, Devlet Tiyatrosu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile belediyeler, diğer resmi kurumlar, sivil toplumun kuruluşları, OMÜ'nün müzik koroları, tiyatro toplulukları, estrüman ve resim kursları ile Samsun bir kültür şehridir' diye konuştu.

AKKAYA'YA TEŞEKKÜR

Dernek Başkanı Ersin Erge ise yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür. Kültür okumak, anlamak, görebilmek ve görebildiğinden mana çıkarmaktır. Gazi Atatürk böyle demiştir. Aslında kültür her şeydir. Çeşitleri vardır. Maddi kültür, manevi kültür, ulusal kültür, mahalli kültür vesaire… Bizler de yönetim olarak kültürel faaliyetlerimiz içerisinde 'Samsun'da Kültür' konusunu üyemiz eğitimci ve yönetici Şakir Cengiz Akkaya'dan dinlemek yararlı olacaktır dedik. Söyleşiye katıldığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

ÇİÇEK VERDİLER

Soru cevap şeklinde süren söyleşi sonunda Şakir Cengiz Akkaya'ya kültüre olan hizmetleri anısına Kavaklılar Derneği eski başkanlarından ve Kavak Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Necati Menek ve Dernek Başkanı Ersin Erge, plaket ve çiçek takdim ettiler.