AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, yerli otomobilin Samsun'da üretilmesi adına sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın "Tershane alanında olabilir" yorumuyla ilgili konuşan Kurt, "Yer konusunun tartışılması güzel ve gerekli. Her iki alan da olabilir. Ancak Havza arazi genişliği açısından avantajlı" ifadelerini kullandı.

HER İKİ ALAN DA OLABİLİR

Yatırımcıların liman talebi olması doğrultusunda tersane alanının da gösterilebileceğini kaydeden Kurt, "Ancak oradaki alan sınırlı ve tartışılarak karar verilmesi gerekli. Geniş bir alana ihtiyaç var. Yerli otomobil için Havza dememizdeki sebep, arazinin büyüklüğü ve Karadeniz'de böyle bir alanın olmaması. Ancak her iki alan da olabilir. Havza'nın demir yoluyla limana bağlanıp lojistik açıdan daha avantajlı hale gelmesi için uğraşıyoruz. Limandan ayrı düşündüğümüz yer değil" dedi.

GÖÇ SAMSUN'DA TUTULACAK

Meclis kulislerinde hemen hemen bütün illerin yerli otomobil yatırımını konuştuğunu ve yatırımı istediğini ifade eden Kurt, "Yan sanayinin gelişmiş olduğu avantajlı olan bölgeler de var. Bizim temel tezimiz Marmara Bölgesi'ne olan göçü azaltmamız. Bunu da oraya oluşan sanayi faaliyetlerini Anadolu'nun içlerine kadar götürmek. Samsun da bu anlamda bütün Karadeniz Bölgesi'nden gelen göçü tutan bir şehir ama daha da güçlendirilmesi ve önünün açılması lazım. Samsun eskiden olduğu gibi İç Anadolu Bölgesi'nden gelen göçü de tutması lazım. Böylece nüfus açısından Marmara da rahatlar" sözlerini kaydetti.

SAMSUN'UN FARKI VAR

"Yerli otomobil yatırımını herkes kendi iline istiyor bu yatırımı ama biz Karadeniz Bölgesi'ne istiyoruz" diyen Kurt, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Bizim farkımız başlı başına bu. Karadeniz dediğimizde diğer şehirlerde bu kadar büyük bir alan bulunamayacağı için en makul yer Samsun. Biz Karadenizli milletvekilleri olarak, Karadeniz'in bakanlarını da harekete geçirmek gibi bir strateji izliyoruz. Sadece Samsun vekilleri değil, ortak akılla hareket etmek gerekir. Neticede bu yatırımı devlet değil, özel sektör yapacak. Onların da kendilerine göre talepleri olabilir. Devletin burada yönlendirmesi sağlanabilir, ilave teşviklerle mevzuatlar oluşturulabilir ve Samsun Karadeniz'in merkezi olarak ön plana çıkarılabilir. Şu anda sadece Samsun'un CHP'li, MHP'li milletvekillerini değil; Samsunla ilgili Trabzon, Ordu, Giresun, Amasya, Tokat ve diğer Karadeniz şehirlerinin milletvekillerini işin içine dahil etmeye çalışıyoruz."

Zerrin SOMUNCU