Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Gümüşova Ziraat Odasının yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar açıklamasında, 'Yapılan açıklama ve bilgilendirmelerin üreticimizi yanıltacak nitelikte olmaması özen gösterilmesi gereken bir husustur. Ancak fındıkla ilgili basında çıkan bazı haberlerin üreticileri yanlış yönlendirdiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda Gümüşova Ziraat Odası tarafından fındıkta aşılı fidanlarla ilgili yapılan açıklamanın Enstitümüzün yürütmekte olduğu aşılı fidan çalışmaları ile ilgisinin bulunmadığını belirtmek isterim. Söz konusu açıklamada, 'Daha önce Giresun'da üretimi yapılan tek köklü fındık fidanı üretimi Gümüşova Ziraat Odası tarafından da denendi ve fideler tutmaya başladı. İtalyanlar Bolu fındığı üzerine bizim normal fındığı aşılamışlar ve dönümde 650 kilogram verim alıyorlar. Yine Giresun Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan deney çalışmalarında 650 kilogram verim alınmış' ifadeleri kullanılmıştır. Enstitümüzün adının geçtiği bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığını, üreticilerimizi yanıltmamak adına belirtmek zorundayım. Enstitümüz aşılı fındık fidanı çalışmalarına 2010 yılında başlamış olup, 2014 yılında bazı tür ve çeşitlerde hangi aşılama yöntemi ve aşılama zamanının başarılı olduğuna ilişkin sonuçlar elde etmiştir. Bu sonuçları bilimsel dergiler, basın organları ve çeşitli toplantılarda yayınlamıştır. 2015 yılında ise yine enstitümüzce aşılı fındıkların verim ve kalite özeliklerinin belirlenmesi amacıyla bir çalışma başlatılmıştır. Bu çalışma halen devam etmekte olup, 2019 yılında sonuçlanacaktır. Bu sebeple aşılı fındıklardan bir dekarlık (dönüm) alandan kaç kilogram verim alınabileceğine dair veriler henüz oluşmamış ve hiçbir kurum, kuruluşa aşılı fındıkların verim değerleri ile ilgili bir bilgi verilmemiştir. Verim hususunda sadece enstitümüz demonstrasyon bahçesindeki aşılı fındık fidanlarının 2 yaşından itibaren ürün verdiği bilgisi paylaşılmıştır. Pek çok meyve türünde aşılı fidanların verimi yaklaşık yüzde 20-30 arasında artırdığı bilinen bir gerçektir. Ancak ülkemizde aşılamanın fındıkta verimi ne oranda artırdığı henüz ortaya konulmamıştır. Söz konusu haberde bahsedilen İtalya'da ise fındık tarımı hem aşılı hem de aşısız fidanlarla yapılmakta olup, ülkenin ortalama fındık verimi FAO verilerine göre 1 dekarda 147 kilogramdır' ifadelerini kullandı.