BAU Global bünyesinde yer alan Washington merkezli tarafsız düşünce kuruluşu Global Policy Institute (Küresel Politikalar Enstitüsü) tarafından düzenlenen toplantıda, konunun uzmanları ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını masaya yatırdı.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beyaz Saray'a komşu merkez kampüsünde gerçekleşen toplantıda ortak görüş, bu kararın Ortadoğu barışına hizmet etmeyeceği yönündeydi.

SORUMLULUĞA DAVET ETTİ

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada ABD yönetiminin Kudüs kararını eleştirerek, Ortadoğu'daki barış çabalarına zarar verecek, milyonları derinden yaralayacak ve şiddeti körükleyecek böyle bir kararı dünyanın süper gücü olma iddiasındaki bir ülkeye yakıştıramadığını söyledi. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler için kutsal sayılan bu kadim kentin hiçkimsenin siyasi hesaplarına kurban edilemeyeceği uyarısında bulunan Yücel, Kudüs'ün farklı renklerin birarada, kardeşçe yaşadığı bir geleceği hak ettiğini vurguladı. Yücel, herkesi bu uğurda sorumluluk almaya davet etti.

NİHAİ ÇÖZÜM GEREKLİ

Panelde katılımcılara hitap eden BAU International Washington DC Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran, Başkan Trump'ın Kudüs kararının ABD'yi ara bulucu ülke statüsünden çıkarıp, taraf haline getirdiğini anlatarak, İsrail-Filistin sorununda kazanan ve kaybedenin olmadığı nihai bir çözüm için çalışmanın gerekliliğine dikkat çekti.

TUTUM TARAFSIZ DEĞİL

Kendisi de bir Filistinli olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Direktörü Nihad Awad, ABD'nin Kudüs kararını değerlendirirken, Amerika'nın Filistin sorununda hiçbir zaman tarafsız bir tutum almadığından yakındı ve bunun sebebi olarak İsrail'in ABD kamuoyu üzerindeki etkisini gösterdi. Trump'ın iç siyasette çevresinin skandallarla çevrildiğini anlatan Awad, İsrail-Filistin sorunu hakkında neredeyse hiçbir bilgisi olmayan ABD Başkanı'nın bu hamlesinin tamamen iç siyasete dönük olduğunu belirtti. Awad, "Başkan Trump, kendisine ait olmayan Kudüs'ü kimseye verme hakkına sahip değil, ancak çok istiyorsa kendisine ait olan Trump Tower'ı İsrail'e verebilir" diye konuştu.

TEHLİKELİ BİR KARAR

BAU International Üniversitesi öğretim üyelerinden Rosalind Rothwell ve GPI araştırmacısı Martin Sieff de sunumlarında İsrail-Filistin sorununun köklerine değinerek, Kudüs'ün tarihsel statüsü hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Böylesine pervasız ve tehlikeli bir kararı aldığı için ABD yönetimini eleştiren Amerikalı uzmanlar, bir an önce temkinli ve dengeli bir dış politika çizgisine dönülmesi gerektiğine dikkat çekti. Moderatörlüğünü GPI Başkanı Paolo von Schirach'ın üstlendiği toplantıya düşünce kuruluşları ve üniversitelerden uzmanlar ile basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.