2018'de ise web tarayıcıları reklam dünyası için yeni bir dönemi başlatıyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Chrome web tarayıcısının otomatik oynatılan video reklamlarının mevcut sesini kapatacağını açıklayan Google, uygulamayı önümüzdeki Ocak'ta hayata sokacak.

Konu internet kullanıcıları açısından müjdeli bir haber olsa da özellikle yayıncılar bundan pek de mutlu olmayacak gibi görünüyor. Zira, yayıncıların reklam gelirlerindeki pastadan aldığı en büyük dilimi video reklam formatları oluşturuyor. Yayıncılar kadar birçok reklamvereni de etkileyecek olan bu durum karşısında en iyi ihtimalle reklam stratejilerinde önemli değişikliklerin yapılması gerekecek.

Aralarında gibi dijital dünyanın dominant isimlerinin olduğu Coalition for Better Ads, daha iyi reklam standartları oluşturulmak için yaratılan bir koalisyon. Koalisyon, bu yılın başlarında 25.000'den fazla tüketiciyi içeren kapsamlı bir araştırma yapmıştı. Araştırma sonucunda internet tüketicisinin en rahatsız edici reklam modeli olarak otomatik oynayan sesli videoların olduğu ortaya çıkmıştı. Buna göre koalisyon Kuzey Amerika ve Avrupa için masaüstü web ve mobil web için ilk Daha İyi Reklam Standart'larını (Better Ads Standards) geliştirdi.

Google'dan sonra Microsoft'un da Edge ile İnternet kullanıcısının deneyimindeki kaliteyi düşüren bu reklam formatında kısıtlamaya girmesi bekleniyor.

KAYNAK:WEBRAZZİ