Türk Ocakları Samsun Şubesi, Öğretmen Evi toplantı salonunda "Türk milliyetçiliğinde nesiller ve beklentiler" konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak hukukçu Yusuf Uğurlu, öğretim üyesi Serkan Şen, mimar Yahya Taşkıran ve eğitimci Suat Ortahisar katıldı. Oturumu is, Haber Gazetesi köşe yazarı Osman Kara yönetti.

SORULMASI GEREKEN SORU

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan panelde konuşan Osman Kara, "Türk milletinden başka hiçbir millet bu kadar acı çekmedi, bu kadar kurban vermedi. Bir türlü hayal ettiğimiz sıçramayı gerçekleştiremiyoruz. Geçmişi doğru değerlendirip dersler çıkarmaya ihtiyacımız var. Hep merak ettiğim bir soru var: Türk milliyetçileri yanlış bir fikri savunduğu için mi tarihin en asil ve necip milleti bu fikri benimsemiyor? Acaba biz doğru fikri doğru kitleye yanlış metotlarla mı anlatıyoruz? Bu 300 milyonluk Türk aleminin her bireyinin sorması gereken bir soru" ifadelerini kullandı.

ZORUNLU BİR TAVIR

Milliyetçiliğin tercih konusu olmaması gerektiğini vurgulayan hukukçu Yusuf Uğurlu ise, "Milliyetçilik, Osmanlı'dan beri yaşanan dönemin ve şartların zorunlu tavrıdır. Türkçülük, İslam toplumlarında milliyetçilik akımlarının uyanmasında etkili oldu. Milli duygulardan yoksun milletler ölü gibidir. İslam düşünürlerine göre; İslam birliğinin oluşması her milletin ayrı ayrı uyanmasıyla mümkün olacaktır" dedi.

Şükrü Berk ASKAR