Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

9 kişilik toprak koruma kurulu artık daha aktif olacak, ayrıca bakanlıkta olan yetki valiliklere devredildi. Son karar hakkında değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, 9 kişilik kurulda valilik makamıyla birlikte çevre ve şehircilik müdürlüğü, büyükşehir belediyesi, defterdarlık, ticaret ve sanayi odası, DSİ, üniversite, TEMA ve ziraat mühendisleri odasının yer aldığını ifade etti.

RANT SÜRECİ HIZLA ARTACAK

Tarımın insan yaşamının olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Başkan Tosun, bunun da en önemli kaynağının verimli tarım toprakları olduğunu kaydetti. Çalışan insan gücünün de önemine dikkat çeken Başkan Tosun, 'Devletin resmi rakamlarına baktığımız zaman 2002-2016 yılları arasında ülke tarım topraklarının yaklaşık yüzde 11'i kaybedilmiş durumda ve bu oran Samsun özelinde ise yüzde 17,8'lere kadar çıkıyor. Bir taraftan tarım topraklarımızı kaybederken, yine devletin resmi kayıtlarına göre ÇKS'ye kayıtlı olan üretici sayısı da yaklaşık yüzde 13 düşmüş. Biz her zaman tarım topraklarının koruma altına alınması, tarımsal sit alanlarının ilan edilmesi gerektiğini söyledik. Sonunda 1-2 senedir bununla ilgili kanunlar çıktı, 200 üzerinde ova koruma altına alındı. Samsun'da Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovaları bu koruma alına alınan ovalar arasında yer alıyor. Ancak maalesef üzülerek ifade ediyorum, 9 koruma kurulu üyesi var ve bunun 7'si kamu kurumu niteliğinde. Valinin koordinasyonunda ve güdümünde olan bir kurum ile tarım topraklarının korunacağını ben zannetmiyorum. Bu tarım topraklarının korunmaması üzerine yapılan çalışmadır. Bu durum bundan sonraki süreçte tarım topraklarının ticarileştirilmesi ve ranta kurban olması sürecini hızla artıracak' ifadelerini kullandı.

ÜRETİM KAYNAKLARIMIZI KAYBEDİYORUZ

9 kişilik kurulda yer alan kurumlar hakkında da bilgi veren Başkan Tosun, valilik makamıyla birlikte çevre ve şehircilik müdürlüğü, büyükşehir belediyesi, defterdarlık, ticaret ve sanayi odası, DSİ, üniversite, TEMA ve ziraat mühendisleri odasının kurulda yer aldığını dile getirdi. Tosun, 'Sivil bir inisiyatif kullanabilecek bir ortam yok, makam ağırlıklı bir kurul. Maalesef ülkemizde son zamanlarda kamunun karar verdiği bir noktada vatandaşın pek söz söyleme şansı olmuyor. Ülkemizin çoğu yerinde tarım topraklarını kaybettiğimizi düşünürsek, bu kuruldan hayırlı bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Özellikle ülkemizle ilgili son günlerde bazı rakamlar açıklanıyor. Son olarak büyüme rakamları açıklandı ve yüzde 11.1 gibi bir büyümeden bahsediliyor. Ama üzülerek söylemek isterim ki; bu rakam alt sektörler bazında incelendiğinde tarımdaki pay yüzde 2.8. Dolayısıyla yüzde 12.98 bir enflasyonun olduğu bir ülkede yüzde 11.1 büyümek demek abesle iştigal bir durum. Bugün tarımda hem üreticimizi hem üretim kaynaklarımızı kaybediyoruz. Bu tarım politikasıyla yarınlarda gıda kölesi bir ülke olacağız. Üreticimize ve topraklarımıza sahip çıkmalıyız' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL