Halk oyunları, Kazakistan tanıtım filmi ve müzik dinletisi ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Nursulu Çetin, iki ülkenin, aralarındaki binlerce kilometreye rağmen güçlü bir kardeşlik bağını paylaştıklarını söyledi. Kazakistan'ın 1991 yılında 16 Aralık günü bağımsızlığını ilan ettiğini ve iki saat gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin bu bağımsızlığı tanıdığını belirten Çetin, 'Türkiye her zaman Kazakistan'ın yanında oldu ve desteğini hiçbir zaman esirgemedi' dedi.
'Dost ve kardeş Kazakistan Cumhuriyeti'nin 26. Bağımsızlık Yıl Dönümünü üniversitemizde kutlamaktan onur duyuyorum' diyerek konuşmasına başlayan GRÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, 'Avrasya'nın kalbinde yer alan Kazakistan, bugün bağımsızlığının 26. yılını kutlamakta olup Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tabiriyle, Türk Dünyasının Aksakalı olan bilge Nursultan Nazarbayev'in liderliğinde Asya'nın parlayan yıldızına dönüşmüştür. Sayın Nazarbayev'in özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'ye gelen ilk lider olarak Türk halkının yanında oldukları mesajını vermesi Türkiye için çok anlamlı ve önemlidir' diye konuştu.
Program için Ankara'dan gelen Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ise, dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Turgut Özal'ın Nursultan Nazarbayev'i telefonla arayarak Kazakistan'ı tanıdıklarını söyleyen ilk devlet olduklarını ve bunun da kendileri için büyük önem taşıdığını hatırlattı. Kazakistanlı öğrencilerin hazırladığı bağımsızlık günü programının kendisini duygulandırdığını söyleyen Saparbekuly, 'Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra yurt dışında okuyan ilk kazak öğrencilerden biriyim ve Türkiye'de okuma şansı buldum. Yıllar önce bu ülkede, diğer arkadaşlarımızla birlikte kardeşlik ortamında yaşadık. Türkiye'ye geldiğimiz o dönemlerde hayat şartları çok zordu. Enflasyonun çok yüksek olduğu, ekonomik şartların çok zor olduğu dönemlerdi. Buna rağmen iyi eğitim almamız için Türk Devleti bize destek verdi, imkanlar sundu' dedi.
Protokol konuşmalarından sonra sahne alan Kazak öğrenciler, dans, halk oyunları gösterisi, şarkı ve şiir dinletileriyle misafirlere keyifli dakikalar yaşattılar. Kazakistanlı ünlü Dombracı Yeljan Arkabayev'in sergilediği performansın ardından üniversitedeki uluslararası öğrencilerin Anayurt Marşı'nı okumalarıyla devam eden program, plaket töreniyle sona erdi.

Giresun?da, Kazakistan?ın bağımsızlığının 26. yıldönümü kutlandı